Składniki:
1 puszka gotowanej na parze soczewicy 1 puszka gotowanej na parze cieciorki kilka pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 1 ogórek wąż 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego odrobina musztardy sól,pieprz świeży sok z limonki Wykonanie:
Cebulę i ogórka kroimy w małą kostkę. Pomidorki przekrawamy na połówki. Cieciorkę mieszamy z soczewicą i warzywami. Oliwę łączymy z octem , musztardą, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaną sałatkę polewamy sosem i skrapiamy sokiem z limonki, delikatnie mieszamy. Jeśli lubimy możemy do sałatki dodać drobno posiekanej świeżej
mięty.
Ten przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPIS
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Cieciorka i soczewica ostatnio rządzą w mojej kuchni, uwielbiam zwłaszcza tę pierwszą. :-)
OdpowiedzUsuńJa cieciorkę też baaardzo ;)
UsuńDla nas może soczewica wraz z cieciorką nie jest najlżejszym rozwiązaniem ale na pewno mega pysznym :D
OdpowiedzUsuńPysznie jest, to fakt ;)
UsuńTakie sałatki najlepsze :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńPo świątecznych szaleństwach z jedzeniem taka sałatka to wybawienie :) Pyszna i sycąca!
OdpowiedzUsuńMiałam na nią wielką ochotę a po świętach kiedy dośc już mięs sprawdza się idealnie
UsuńFajna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńDzieki
UsuńMuszę kiedyś taką zrobić :) Mężowe będzie zachwycone :p
OdpowiedzUsuńto koniecznie jak tak ;)
UsuńU mnie soczewica jest w postaci kiełek. Jakoś nie mogę się przekonać do innych dań. Niemniej jest to bardzo fajnie skomponowana sałatka, z duża wartością odżywczą - doskonała dla wegetarian!
OdpowiedzUsuńWegetarianie byliby zapewne zachwyceni ;) Ale i czasem lubię tak bez mięsa
UsuńFajny mix :)
OdpowiedzUsuńDzieki
Usuń