wtorek, 29 marca 2016

SAŁATKA Z CIECIORKĄ I SOCZEWICĄ

Święta mają to do siebie, że mijają nie wiadomo kiedy. Po tym błogim lenistwie, świątecznym obżarstwie mamy ochotę na coś lekkiego. Ta sałatka z soczewicą i cieciorką jest lekka i sycąca. Spróbujcie sami
 Składniki:
1 puszka gotowanej na parze soczewicy
1 puszka gotowanej na parze cieciorki
kilka pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
1 ogórek wąż
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
odrobina musztardy
sól,pieprz
świeży sok z limonki
Wykonanie:
Cebulę i ogórka kroimy w małą kostkę. Pomidorki przekrawamy na połówki. Cieciorkę mieszamy z soczewicą i warzywami. Oliwę łączymy z octem , musztardą, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Wymieszaną sałatkę polewamy sosem i skrapiamy sokiem z limonki, delikatnie mieszamy. Jeśli lubimy możemy do sałatki dodać drobno posiekanej świeżej
mięty.



Ten przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPIS
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

18 komentarzy:

  1. Cieciorka i soczewica ostatnio rządzą w mojej kuchni, uwielbiam zwłaszcza tę pierwszą. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla nas może soczewica wraz z cieciorką nie jest najlżejszym rozwiązaniem ale na pewno mega pysznym :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Po świątecznych szaleństwach z jedzeniem taka sałatka to wybawienie :) Pyszna i sycąca!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miałam na nią wielką ochotę a po świętach kiedy dośc już mięs sprawdza się idealnie

      Usuń
  4. Muszę kiedyś taką zrobić :) Mężowe będzie zachwycone :p

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie soczewica jest w postaci kiełek. Jakoś nie mogę się przekonać do innych dań. Niemniej jest to bardzo fajnie skomponowana sałatka, z duża wartością odżywczą - doskonała dla wegetarian!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wegetarianie byliby zapewne zachwyceni ;) Ale i czasem lubię tak bez mięsa

      Usuń