niedziela, 10 kwietnia 2016

ZRAZIKI SCHABOWE Z WARZYWAMI

Na niedzielny obiad porcja mięsa być musi. Taka to już nasza polska tradycyjna. Zamiast nudnych schabowych polecam takie zraziki z warzywami. Pycha!
 Składniki:
1 kg schabu
4 marchwie
2 pietruszki
3 kiszone ogórki
1 por biała część
1 cebula
musztarda delikatesowa Wikinga ROLESKI
sól,pieprz
4 szklanki bulionu warzywnego
mąka do panierowania
olej do smażenia
Wykonanie:
Schab kroimy w plastry, każdy cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą. Pietruszkę i marchewkę oraz ogórka kroimy  słupki. Cebulę i pora kroimy w półplasterki. Na każdy kawałek schabu układamy warzywa, ciasno zwijamy, spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki panierujemy w mącę, smażymy na rumiano na oleju. Do
gotującego się bulionu przekładamy obsmażone roladki. Doprawiamy bulion do smaku solą i pieprzem. Gotujemy roladki ok 45 minut. Bulion z gotowania roladek zagęszczamy mąką. Roladki podajemy z ziemniakami, polewamy sosem. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

19 komentarzy:

  1. Wolałabym drobiowe, bo tylko takie mięso jem, ale wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić w wersji drobiowej, też bedzie pysznie

      Usuń
  2. Takie zrazy robię bardzo często. Lubię je za smak i za prostotę wykonania :)
    Podoba mi się nadzienie, które zrobiłaś. Nigdy nie dawałam pietruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne. Z tym, że ja lubię zapiec je w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mięsko nadziane warzywkami zawsze bardzo lubiłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niepotrzebna surówka ;) robią za cały obiad

      Usuń
  5. Świetnie że dodałaś do środka również pietruszkę, już tak jakoś jest, że wszyscy jedzą natkę, a korzeń traktowany jest po macoszemu.

    OdpowiedzUsuń