niedziela, 3 kwietnia 2016

KURCZAK FASZEROWANY KASZĄ OWSIANĄ

Co tydzień w niedzielę ten sam dylemat: co podać na obiad, by zachwycić bliskich i się zbytnio nie napracować. Idealnym rozwiązaniem jest faszerowany kurczak. Przygotuje się można by powiedzieć, że sam a dodatek kaszy sprawi że za jednym zamachem mamy od razu dodatek mięsa. 
  Składniki:
1 tuszka kurczaka
sól, słodka papryka do natarcia
1 por biała  część
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 papryka żółta
15 dag żółtego sera
tymianek świeży
trybula  świeża
15 dag kaszy owsianej
sól,pieprz, słodka papryka- do doprawienia kaszy
olej do smażenia
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy, na noc nacieramy solą i słodką papryką. Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki. Na rozgrzany olej na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę paprykę oraz pora w półplasterki. Podduszamy wszystko razem ok 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, dodajemy też świeżego tymianku oraz trybuli.W osolonej wodzie gotujemy kaszę, którą po ugotowaniu dodajemy na patelnię. Żółty ser tarkujemy, dokładamy na patelnię, energicznie wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka. Zaszywamy do pieczenia lub spinamy wykałaczkami . Pieczemy ok 1 godz po czym odkrywamy i zapiekamy kurczaka jeszcze z 20 minut polewając wytworzonym sosem. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

18 komentarzy:

  1. Pomysł jest genialny! Nigdy bym na to nie wpadła, a kaszę przecież tak lubię i kurczaka oczywiście też. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majeczko ale mi narobiłaś chęci na takiego kurczaka :) kaszą nie nadziewałam , muszę wypróbować :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna propozycja, zwłaszcza na niedzielny obiad, ale mi smaka narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  4. Marta,ten kurczak na sam widok powoduje wzrost apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wymyśliłaś tego kurczaka! A nadzienie z kaszy po takim pieczeniu jest esencjonalne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetycznie nadziewany :D kurczak w ten sposób pięknie wygląda no i ma cudowne wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Martuś bardzo fajny pomysł na pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Martuś bardzo fajny pomysł na pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasza owsiana jest mi zupełnie nie znana. Ciekawe jak smakuje-wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego kurczaka jeszcze nie jadłam, dziękuję za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł. Kaszą jeszcze nie faszerowałam. Taka kasza, wyobrażam sobie, że przejmuje smak z kurczaka i musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. No takiego kurczaka to nie jadłam, jaki rumiany, bardzo kusi:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kurczak świetny, farsz idealny. Całość doskonała. Po prostu Super. Nabrałam ochoty na kurczaka tak nadzianego :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam
    1h pod przykryciem?
    w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Pieczemy pod przykryciem. Ja w naczyniu zaroodpornym piekę w 170 st. Z Majeczka w kuchni

      Usuń
  15. Taki kurczak kojarzy mi się z dzieciństwem, babcia takiego robiła... Tylko nadziewała kaszą jęczmienną. Ale kaszę owsianą uwielbiam, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń