Składniki:
1 tuszka kurczaka sól, słodka papryka do natarcia 1 por biała część 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 papryka żółta 15 dag żółtego sera tymianek świeży trybula świeża 15 dag kaszy owsianej sól,pieprz, słodka papryka- do doprawienia kaszy olej do smażenia Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy, na noc nacieramy solą i słodką papryką. Na drugi dzień wyjmujemy z lodówki. Na rozgrzany olej na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę, posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną w kostkę paprykę oraz pora w półplasterki. Podduszamy wszystko razem ok 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, dodajemy też świeżego tymianku oraz trybuli.W osolonej wodzie gotujemy kaszę, którą po ugotowaniu dodajemy na patelnię. Żółty ser tarkujemy, dokładamy na patelnię, energicznie wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kurczaka. Zaszywamy do pieczenia lub spinamy wykałaczkami . Pieczemy ok 1 godz po czym odkrywamy i zapiekamy kurczaka jeszcze z 20 minut polewając wytworzonym sosem.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
Pomysł jest genialny! Nigdy bym na to nie wpadła, a kaszę przecież tak lubię i kurczaka oczywiście też. :-)
OdpowiedzUsuńMajeczko ale mi narobiłaś chęci na takiego kurczaka :) kaszą nie nadziewałam , muszę wypróbować :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńświetna propozycja, zwłaszcza na niedzielny obiad, ale mi smaka narobiłaś
OdpowiedzUsuńMarta,ten kurczak na sam widok powoduje wzrost apetytu:)
OdpowiedzUsuńpysznie wymyśliłaś tego kurczaka! A nadzienie z kaszy po takim pieczeniu jest esencjonalne.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie nadziewany :D kurczak w ten sposób pięknie wygląda no i ma cudowne wnętrze :)
OdpowiedzUsuńMartuś bardzo fajny pomysł na pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńMartuś bardzo fajny pomysł na pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńKasza owsiana jest mi zupełnie nie znana. Ciekawe jak smakuje-wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńTakiego kurczaka jeszcze nie jadłam, dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł. Kaszą jeszcze nie faszerowałam. Taka kasza, wyobrażam sobie, że przejmuje smak z kurczaka i musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńNo takiego kurczaka to nie jadłam, jaki rumiany, bardzo kusi:)
OdpowiedzUsuńKurczak świetny, farsz idealny. Całość doskonała. Po prostu Super. Nabrałam ochoty na kurczaka tak nadzianego :)
OdpowiedzUsuńAle cudo :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne nadzienie :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuń1h pod przykryciem?
w jakiej temperaturze?
Tak. Pieczemy pod przykryciem. Ja w naczyniu zaroodpornym piekę w 170 st. Z Majeczka w kuchni
UsuńTaki kurczak kojarzy mi się z dzieciństwem, babcia takiego robiła... Tylko nadziewała kaszą jęczmienną. Ale kaszę owsianą uwielbiam, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń