Składniki:
1/2 kg mąki
sól
3 łyżki oleju
gorąca woda- tyle ile weżmie ciasto- ok szklanki
farsz:
po 20 dag mięsa: wieprzowiny i wołowiny
2 litry bulionu warzywnego
1 marchew
1 pietruszka
liście laurowe
ziele ang
pieprz czarny ziarenka
1 bułka
dodatkowo:
olej do smażenia
2 cebule
Wykonanie:
*Do mąki dodać sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto.
*Do bulionu dodajemy warzywa i przyprawy: ziele , liść pieprz, wkładamy mięso. Gotujemy ok godziny.
*Cebulę drobno siekamy szklimy na oleju. Połowę cebuli weźmiemy do farszu, połowę do okraszenia pierożków.
*Ugotowane mięso mielimy w maszynce, dodajemy odciśniętą namoczoną bułkę i zeszkloną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
* Ciasto pierogowe rozwałkowujemy dość cienko, wycinamy koła, na każde nakładamy łyżkę farszu.Przyrządem do lepienia pierogów ściskamy dobrze brzegi.
* Na osoloną gotującą się wodę wrzucamy pojedyńczo pierogi. Od wypłynięcia gotujemy 3 minuty.
* Podajemy polane tłuszczykiem i podsmażoną cebulką
mmm, aż się rozmarzyłam :) Moja babcia robiła najlepsze pierogi na świecie !!! :)Pychota!
OdpowiedzUsuńMoja też ;)
UsuńJa co prawda z mięsem nie lubię, ale Twoje wyglądają pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńObojętnie z czym by pierogi były my zawsze z chęcią zjemy :D
OdpowiedzUsuńJa na takie babcine tez jestem zawsze chetna
UsuńMartuś to ja się wpraszam dziś na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńPierożków nie odmówię, pychotka :)
OdpowiedzUsuńOj tak, wspaniałe ;)
UsuńPierogi z mięskiem robię bardzo podobnie. Uwielbiam je. Pyszności. I koniecznie okraszone cebulką :)
OdpowiedzUsuńCebulka byc musi, obowiązkowo
UsuńMoje smaki :) Babcina kuchnia, choć prosta to takich smaków się nie zapomina ;)
OdpowiedzUsuńOj nie, jestem tej kuchni wierna i wdrażam je u siebie, dobre dania należy czcić ;)
UsuńPyszne pierożki :)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńSmaki dzieciństwa! Takie domowe pierogi to coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńOj tak, wspomnienia jedyne i niepowtarzalne
UsuńMoje ulubione :D
OdpowiedzUsuńMoje ulubione, a najlepsze robi mama ;)
OdpowiedzUsuńU mnie najlepsze od babci ;)
UsuńJa kocham pierogi z mięskiem , mniam , a te wyglądają tylko żeby je zjeść :)
OdpowiedzUsuń