Składniki:
0,5 litra mleka
1 duże opakowanie śmietany kremówki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
6 żółtek
laska wanilii
1/3 szklanki cukru
likier czekoladowy DALKOWSKI
Wykonanie:
Mleko,śmietanę i mleko skondensowane razem mieszamy. Zagotowujemy, dodając wanilię. Żółtka ucieramy z cukrem. Do tak przygotowanej masy jajecznej dodawać stopniowo ostudzoną masę mleczną.Mieszamy, podgrzewamy, studzimy i przekładamy do pojemnika. Wkładamy do zamrażarki. Podczas mrożenia kilka razy mieszamy,tak co pół godziny, aby lody nie miały grudek. Po wyjęciu z zamrażalnika łyżką formujemy kule, układamy do pucharków, polewamy likierem czekoladowym.
Wspaniałe są:)
OdpowiedzUsuńDzieki
UsuńMy sobie w ubiegłym roku zakupiłyśmy maszynkę do lodów :D Już się nie możemy doczekać aż ją znów uruchomimy :D
OdpowiedzUsuńJa maszynki nie mam, więc sobie radzę inaczej
UsuńUwielbiam takie lody ,,rzemieślniczo" robione. :-) Muszą być pyszne, zwłaszcza, że to waniliowe. :-)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ;)
UsuńMniam!!! Domowe, najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawa, wszystko co domowe to najlepsze
UsuńPrzepis cudny. Uwielbiam takie lody. Przepis wykorzystam. Dziękuję za niego :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle bym zjadła takie domowe. Muszą być pyszne....
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, polecam
UsuńPyszne ci wyszły. Oj zjadłabym porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
UsuńPyszne ci wyszły. Oj zjadłabym porcyjkę :-)
OdpowiedzUsuńooo dawno nie jadłam lodów :)
OdpowiedzUsuńSezon nadchodzi, czas to nadrobić
Usuń