Pomału nachodzi ochota na więcej warzyw i owoców. Zima już dawno za nami ( i miejmy nadzieję że nie spłata psikusa i nie powróci przed majówką!), więc zaczynamy jeść lżej. Dziś u mnie lekki krem z marchewki z dodatkiem migdałów. Poezja!
Składniki:
pół kg marchewki
2 duże ziemniaki
1 cebula
3 szklanki bulionu warzywnego
curry, ostra papryka, cynamon- szczypta
pól szklanki soku z pomarańczy
łyżka miodu
płatki migdałów- 4 łyżki
Wykonanie:
Marchewki obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew spryskujemy olejem, zapiekamy w piekarniku. Cebulę szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kawałki ziemniaków, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw ok 20 minut, po tym czasie dodajemy upieczoną marchew. Wszystko razem blenderujemy, dodajemy sok pomarańczowy oraz miód. Jeśli potrzeba jeszcze doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczek, podajemy posypaną płatkami migdałowymi.
Marta, genialna zupka mniam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest przepyszna
UsuńŚwietna zupka. Zdrowa i pyszna :)
OdpowiedzUsuńOj tak ;)
UsuńUwielbiam kremy - marchewkowe oczywiście też, pyszna zupka. :-)
OdpowiedzUsuńW sezonie wszystkie kremy smakuja wybornie
UsuńAle musiała pachnieć. O smaku już nie mówiąc :D
OdpowiedzUsuńI jeszcze ta nuta migdałowa musi się świetnie zgrywać z marchewką :)
OdpowiedzUsuńDuet idealny
UsuńBardzo fajna zupa. Lubię marchewkę, jak zapewne większość z nas. Bardzo ciekawa propozycja na jej wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuńDla miłosników marchewek- polecam !
UsuńRobię bardzo podobną, jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, bardzo smaczna
UsuńZ pieczonych marchewek, to musiał być smak :)
OdpowiedzUsuńDuzo lepsza niz zmarchewek ugotowanych
Usuńmmm jaka zupeczka, jak ładnie podana :)
OdpowiedzUsuńDziekuję
UsuńBardzo lubię takie zupy- kremy :-) Ta na pewno świetnie smakuje :-)
OdpowiedzUsuńJest pyszna ;)
UsuńNigdy sama nie przyrządzam zup typu krem, gdyż wolę typowe zupy, bardziej płynne ale mogłabym taką spróbować, czemu by nie :)
OdpowiedzUsuńczasem mozna zjeść i krem, dla urozmaicenia
Usuńmuszę zrobić taki krem z marchewką:)
OdpowiedzUsuńPolecam !
UsuńZ migdałami zupki jeszcze nie jadłam, wierzę że ma cudowny smak :-)
OdpowiedzUsuńPasuja migdały idealnie, nadają fajnego smaczku
UsuńJa również uwielbiam zupy krem, najczęściej jadam z dyni, ale ostatnio z względu na fakt, że nie jest to sezon dyniowy robię mixa z marchewką. Zupa wychodzi rewelacyjna - z dodatkiem ostrych przypraw. A posypuję ją prażonymi pestkami dyni. Jeszcze nigdy nie próbowałam migdałów.
OdpowiedzUsuńMm..dyniowa jest przepyszna ;)
UsuńZupa prezentuje się pięknie i bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńRobiłam kiedyż krem z marchewki był pyszny !
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyż krem z marchewki był pyszny !
OdpowiedzUsuńRób częściej ;)
Usuńhave a peek at this web-site dolabuy gucci hop over to this website navigate to these guys check my reference home
OdpowiedzUsuńFull Report More Help Homepage this post Clicking Here navigate to these guys
OdpowiedzUsuń