piątek, 22 kwietnia 2016

ZUPA KREM Z PIECZONEJ MARCHEWKI Z MIGDAŁAMI

Pomału nachodzi ochota na więcej warzyw i owoców. Zima już dawno za nami ( i miejmy nadzieję że nie spłata psikusa i nie powróci przed majówką!), więc zaczynamy jeść lżej. Dziś u mnie lekki krem z marchewki z dodatkiem migdałów. Poezja! 
 Składniki:
pół kg marchewki 2 duże ziemniaki 1 cebula 3 szklanki bulionu warzywnego curry, ostra papryka, cynamon- szczypta pól szklanki soku z pomarańczy łyżka miodu płatki migdałów- 4 łyżki Wykonanie:
Marchewki obieramy, cebulę kroimy w piórka. Marchew spryskujemy olejem, zapiekamy w piekarniku. Cebulę szklimy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy kawałki ziemniaków, wlewamy bulion, dodajemy przyprawy do smaku. Gotujemy do miękkości warzyw ok 20 minut, po tym czasie dodajemy upieczoną marchew. Wszystko razem blenderujemy, dodajemy sok pomarańczowy oraz miód. Jeśli potrzeba jeszcze doprawiamy do smaku. Przekładamy do miseczek, podajemy posypaną płatkami migdałowymi.

34 komentarze:

  1. Świetna zupka. Zdrowa i pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kremy - marchewkowe oczywiście też, pyszna zupka. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale musiała pachnieć. O smaku już nie mówiąc :D

    OdpowiedzUsuń
  4. I jeszcze ta nuta migdałowa musi się świetnie zgrywać z marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna zupa. Lubię marchewkę, jak zapewne większość z nas. Bardzo ciekawa propozycja na jej wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię bardzo podobną, jest pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z pieczonych marchewek, to musiał być smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm jaka zupeczka, jak ładnie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię takie zupy- kremy :-) Ta na pewno świetnie smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy sama nie przyrządzam zup typu krem, gdyż wolę typowe zupy, bardziej płynne ale mogłabym taką spróbować, czemu by nie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę zrobić taki krem z marchewką:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z migdałami zupki jeszcze nie jadłam, wierzę że ma cudowny smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja również uwielbiam zupy krem, najczęściej jadam z dyni, ale ostatnio z względu na fakt, że nie jest to sezon dyniowy robię mixa z marchewką. Zupa wychodzi rewelacyjna - z dodatkiem ostrych przypraw. A posypuję ją prażonymi pestkami dyni. Jeszcze nigdy nie próbowałam migdałów.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zupa prezentuje się pięknie i bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam kiedyż krem z marchewki był pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam kiedyż krem z marchewki był pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  17. have a peek at this web-site dolabuy gucci hop over to this website navigate to these guys check my reference home

    OdpowiedzUsuń