piątek, 24 czerwca 2016

BUŁECZKI Z SEREM

Za chwile zabrzmi ostatni dzwonek. Dzieciaki krzykną z radością: wakacje!! Nie będę przygotowywała synom drożdżówek do szkoły. Teraz będą to wakacyjne drożdżówki- takie z serem zawsze smakują!
Składniki:
1  kg mąki pszennej
220 g cukru
500 ml mleka
pół kostki drożdży ( 50 g)
2 żółtka
pól kostki margaryny
szczypta soli
30 dag białego sera, może też być np waniliowy
kruszonka:
130 g mąki
65 g cukru
65 g margaryny
Wykonanie:
Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy
na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła, odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła robimy zagłębienie w które wkładamy po łyżce sera. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.

13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne na drugie śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Schrupała bym jedną bułeczkę :) pychotka

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię takie bułeczki. Koniecznie z kruszonką. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak apetycznie zarumienione <3 W domu też będą smakowały pysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam domowe bułeczki, zwłaszcza kiedy są jeszcze ciepłe :) Narobiłaś mi smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kubeczek zimnego mleka i jestem w raju :)

    OdpowiedzUsuń