Składniki:
1 kg mąki pszennej
220 g cukru
500 ml mleka
pół kostki drożdży ( 50 g)
2 żółtka
pól kostki margaryny
szczypta soli
30 dag białego sera, może też być np waniliowy
kruszonka:
130 g mąki
65 g cukru
65 g margaryny
Wykonanie:
Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem, żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto. Dodajemy wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto dzielimy
na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła, odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż koła robimy zagłębienie w które wkładamy po łyżce sera. Odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.
Jednym słowem... wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńjak ja je lubię:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, do herbatki idealne.
OdpowiedzUsuńPyszne na drugie śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńSchrupała bym jedną bułeczkę :) pychotka
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie bułeczki. Koniecznie z kruszonką. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione :D
OdpowiedzUsuńJak apetycznie zarumienione <3 W domu też będą smakowały pysznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe bułeczki, zwłaszcza kiedy są jeszcze ciepłe :) Narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki
OdpowiedzUsuńJak zwykle apetyczne buły :)
OdpowiedzUsuńkubeczek zimnego mleka i jestem w raju :)
OdpowiedzUsuń