czwartek, 9 czerwca 2016

PODGRZYBKI I INNE SPECJAŁY KUCHNI LITEWSKIEJ

Podlasie...Mój region słynie z tego, że często na naszych stołach królują dania kuchni litewskiej. KISZKA ZIEMNIACZANA to jeden z takich specjałów, która uwielbia cała rodzina. BABKA ZIEMNIACZANA inaczej też zwana kartoflakiem, najlepsza jest następna dnia, odsmażana.  KARTACZAMI nie pogardzi nawet najmłodszy łasuch. Jeśli nie jedliście, musicie koniecznie spróbować. Ze słodkości zdecydowanie najbardziej znany jest SĘKACZ - ciasto typowo weselne, na zadnym takim zajściu nie może go zabraknąć. Popularne są tez podgrzybki, małe słodkie ciasteczka zdobiące stoły. Przepis podaję poniżej. Pochodzi on ze starego zeszytu mojej babci, a ostatnio przeżywa prawdziwy renesans. 

 Składniki:
1 1/4 szklanki mąki
2 żółtka
kostka masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
4 łyżki miodu
łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
do dekoracji:
ciemna czekolada
mak
Wykonanie:
Roztapiamy masło, dodajemy cukier i miód, delikatnie podgrzewamy. Do śmietany dodajemy sodę, mieszamy aż zacznie ,,pracować", dodajemy do wystudzonego masła. Następnie dodajemy żółtka oraz przyprawę do piernika. Dosypujemy mąkę, mieszamy i wyrabiamy. Z ciasta przygotowujemy małe kuleczki. Pieczemy w patelenkach foremkach ( podobne jak do orzeszków) ok 5 minut, często przewracamy. Gotowe , ostudzone dekorujemy. Kapelusze ozdabiamy czekoladą, także nóżki moczymy  w czekoladzie, a następnie w maku. 
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY 
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy

26 komentarzy:

  1. piekne są! A przepis na kartacze juz zapisałam

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze niedawno ciocia je piekła:) bardzo urocze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Woow a ja myślałam że to prawdziwe grzyby :-) Śliczne są :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny pomysł, skąd wziąć taką foremkę, może pokaż zdjęcie jak ona wygląda ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu mozna dostać na alegro:
      http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fallegro.pl%2Fforma-do-pieczenia-grzybkow-patelnia-c2-i6077224879.html&h=RAQElutu7

      Usuń
    2. już wszystko jasne, ja mam taką tylko do orzeszków ;-)

      Usuń
  5. Jakie urocze maleństwa :D najpierw kapelusze byśmy poodgryzały :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Sękacz jest bardzo czasochłonny słyszałam. Ale rewelacyjny. Grzybki są super, tak na pierwszy rzut oka zastanowiłam się, czy są to prawdziwe grzyby.
    A u Was zbiera się grzyby, czy raczej takiej tradycji nie ma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy sekaczu pracy jest ...ale smak wart! Zbieranie grzybków jak najbardziej jak te grzybki są

      Usuń
  7. Wyglądają cudnie :-) miałam je okazję jeść kilka razy bo moja ciocia uwielbia je robić :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale cudne. I jakie śliczne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń