Składniki:
1 1/4 szklanki mąki
2 żółtka
kostka masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki śmietany kwaśnej
4 łyżki miodu
łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
do dekoracji:
ciemna czekolada
mak
Wykonanie:
Roztapiamy masło, dodajemy cukier i miód, delikatnie podgrzewamy. Do śmietany dodajemy sodę, mieszamy aż zacznie ,,pracować", dodajemy do wystudzonego masła. Następnie dodajemy żółtka oraz przyprawę do piernika. Dosypujemy mąkę, mieszamy i wyrabiamy. Z ciasta przygotowujemy małe kuleczki. Pieczemy w patelenkach foremkach ( podobne jak do orzeszków) ok 5 minut, często przewracamy. Gotowe , ostudzone dekorujemy. Kapelusze ozdabiamy czekoladą, także nóżki moczymy w czekoladzie, a następnie w maku.
Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy
piekne są! A przepis na kartacze juz zapisałam
OdpowiedzUsuńNa pewno Ci posmakują, nasz przysmak
Usuńjeszcze niedawno ciocia je piekła:) bardzo urocze!
OdpowiedzUsuńI pyszne !
UsuńWoow a ja myślałam że to prawdziwe grzyby :-) Śliczne są :-)
OdpowiedzUsuńJak prawdziwe! :)
OdpowiedzUsuńTaki był cel jak były robione
Usuńbardzo fajny pomysł, skąd wziąć taką foremkę, może pokaż zdjęcie jak ona wygląda ;-)
OdpowiedzUsuńTu mozna dostać na alegro:
Usuńhttp://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fallegro.pl%2Fforma-do-pieczenia-grzybkow-patelnia-c2-i6077224879.html&h=RAQElutu7
już wszystko jasne, ja mam taką tylko do orzeszków ;-)
UsuńJakie urocze maleństwa :D najpierw kapelusze byśmy poodgryzały :D
OdpowiedzUsuńW czekoladzie najsmaczniejsze!
UsuńRobią piorunujące wrażenie :D
OdpowiedzUsuńDzięki
UsuńSuper są:)
OdpowiedzUsuńŁadne i smaczne
UsuńSękacz jest bardzo czasochłonny słyszałam. Ale rewelacyjny. Grzybki są super, tak na pierwszy rzut oka zastanowiłam się, czy są to prawdziwe grzyby.
OdpowiedzUsuńA u Was zbiera się grzyby, czy raczej takiej tradycji nie ma?
Przy sekaczu pracy jest ...ale smak wart! Zbieranie grzybków jak najbardziej jak te grzybki są
UsuńBoskie te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWyglądają cudnie!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWyglądają cudnie :-) miałam je okazję jeść kilka razy bo moja ciocia uwielbia je robić :-)
OdpowiedzUsuńTo jak jadłąś to wiesz, że sa bardzo smaczne
UsuńAle cudne. I jakie śliczne zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Zabrałam grzybki na sesję do lasu ;)
Usuń