czwartek, 30 czerwca 2016

MANIACZEK Z CZEREŚNIAMI

Dziś nie może być w barwach innych niż te narodowe. Przed Nami ważny mecz. Trzymam kciuki za Naszych i częstuję pysznym ciastem na zimno, które robi się błyskawicznie.Owoce możemy dać dowolne, a jako że sezon czereśniowy- dziś u mnie własnie one. 
 Składniki:
1 litr mleka
2 szklanki kaszy manny
3 łyżki cukru pudru
pół kostki margaryny
1 żółtko
2 galaretki wiśniowe
pól kg czereśni ew. wiśni
Wykonanie:
*Rozpuszczamy jedną galaretkę w 3/4 szklanki wrzątku. Do małej salaterki o poj. jednej szklanki układamy wydrylowane czereśnie, zalewamy ostudzona galaretką, odstawiamy do stężenia
* Kiedy galaretka z owocami stężeje wykładamy galaretkę do góry dnem salaterki, na dno tortownicy 
*Na mleku gotujemy kaszę, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy żółtko ( ale jeśli obawiamy się surowego w ciastach możemy pominąć ) dodajemy łyżkami ostudzoną kaszę. Gotową masę wykładamy do tortownicy naokoło kopca z galaretki. 
*Na wierzch wykładamy resztę wydrążonych czereśni. Zalewamy ostudzoną 2 galaretką, przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
* Najlepiej na całą noc odstawiamy do lodówki do stężenia. 

18 komentarzy:

  1. U Ciebie też biało czerwono-pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny ten "maniaczek":) Trzymam kciuki za biało-czerwonych ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajkowo. Uwielbiam takie ciasta na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Połączone w jedną całość na pewno smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. za mną od paru dni 'chodzi' coś słodkiego,,,a to ciacho..mmm <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie i również jest bardzo szybkie do wykonania :).

    OdpowiedzUsuń