niedziela, 26 czerwca 2016

MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM

W takie upały najlepiej ni gotować w ogóle, ale jeść przecież trzeba. Proponuję więc błyskawiczne danie, które zrobi się prawie samo
Składniki:
3 garście makaronu
4 garście szpinaku
15 dag sera feta
sól pieprz słodka lub ostra papryka
3/4 szklanki smietanki 30%
500 g mięsa z kurczaka np z udek- może być z rosołu
olej z ryżu o smaku czosnku SORISO
Wykonanie: Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Na ten sam olej wrzucamy szpinak, dusimy ok 10 minut, dodajemy fetę. Dobrze mieszamy, żeby ser rozłożył się równomiernie. Dopiero wtedy doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę, dusimy chwilę aż zgęstnieje. Dokładamy usmażonego wcześniej kurczaka , mieszamy.W osolonej wodzie gotujemy makaron, odsączamy i wykładamy porcję makaronu na talerz, na makaron wymieszanego kurczaka z sosem szpinakowym . 

16 komentarzy:

  1. O tak, szpinak z fetą jest pyszny :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki makaron to nawet na zimno możemy wyjadać xD Wiemy, bo nie raz tak zjadałyśmy resztki z obiadu xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalny sos, muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taki makaron ze szpinakiem i fetą :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie szybkie obiadki są w tak ciepłych dniach super. Ja jestem fanka makaronów :) Pyszna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za makaronami az tak bardzo nie przepadam, ale za dobrymi owszem ;)

      Usuń
  6. Dawno nie jadłam takiego makaronu, a lubię i to bardzo)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie połączenie składników to ja bardzo lubię, tak więc - :) wpraszam się na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też dzisiaj miałam makaron ze szpinakiem:)

    OdpowiedzUsuń