środa, 9 sierpnia 2017

PRZECIER Z CUKINII DO PIZZY

Przecier z cukini ..pasta z  cukini ...Znane pod różnymi nazwami, a zawsze smaczne. Używam na domową pizzę, używam do kanapek. Moi synowie pokochali ten cukiniowy rarytas i nie wyobrażam sobie bym nie zrobiła go do słoików na zimę. Jeśli jeszcze nie znacie, to koniecznie musicie wypróbować. Z jednej porcji wychodzi 16 słoiczków. 
Składniki:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
1 łyzka soli
2 szkl cukru
1 szkl octu
0,5 łyżki ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu mielonego
3 słoiczki przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka,
gotujemy 20 minut. dodajemy wszystkie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy.

25 komentarzy:

  1. Chyba w końcu wypróbuję ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna propozycja. Będę musiała zrobić taki przecier :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacyjny pomysł :) Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robię podobny. Jest pyszny 😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo bardzo fajny pomysł, nigdy takiej pasty nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Robimy bez octu i często wykorzystujemy do makaronu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie najczęsciej ląduje na pizzy jako sos na ciasto

      Usuń
  7. Ja też się przymierzam w tym roku do zrobienia tego rarytasu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepis sprawdzony. Od trzech lat .Wszyscy znajomi potwierdzają wyższość nad tradycyjnym keczupem ....

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie robiłam - chyba muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pomysł świetny, muszę sobie taki zrobić :D

    OdpowiedzUsuń