czwartek, 24 sierpnia 2017

GRILLOWANY SER BRIE W SZYNCE PARMEŃSKIEJ FASZEROWANY PIECZARKAMI

Pogoda za oknem nie przypomina lata. Raczej jesień. Pochmurno, co prawda bez deszczu, ale chłodno i wietrznie...Brr.. Miejmy nadzieje , że lato jeszcze sobie o nas przypomni i w te ostatnie dni wakacji pokaże,że jeszcze może być ładnie. Na przekór pogodzie, ja dziś grilluję. A na ruszt wskoczy ser brie, nafaszerowany pieczarkami, palce lizać! 
Składniki:
1 ser brie La Polle classic MLEKOVITA
2 plastry szynki parmeńskiej
10 dużych pieczarek
1 cebulka
sól, pieprz
Wykonanie:
*Z jednej strony na wysokość ok 1 cm odcinamy bok sera. Odkładamy na bok. Środek wydrążamy za pomocą łyżeczki. Wydrążony ser możemy zjeść, zostawić do sałatki, lub rozpuścić na patelni, dodać ulubione zioła i przygotować sos np do tego faszerowanego camemberta. 
* Pieczarki kroimy w kosteczkę, dodajemy cebulkę drobno posiekaną. Szklimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wkładamy do sera, uciskamy łyżeczką, przykrywamy odłożonym plastrem- wierzchem  sera. 
* Szynka parmeńską dobrze obkładamy na około ser. Grillujemy na rumiano z obu stron.

22 komentarze:

  1. Super pomysł Majeczko, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj ale bym zjadła, wygląda genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ser brie i w takiej postaci też by mi smakował...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny i na pewno super smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie przekąski z grilla. Są nawet lepsze od tradycyjnych dań :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi smakować wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń