sobota, 19 sierpnia 2017

SAŁATKA Z OGÓRKÓW DO SŁOIKÓW

Najprostszym sposobem na zachowanie smaków owoców czy warzyw na dłużej, jest zamknięcie ich do słoików. Każdego roku latem przygotowuję więc przetwory, by potem zimą cieszyć się smakiem lata i wspomnieniami z nim związanymi. 
Ogórków składam zawsze bardzo dużo, bo jest to u mnie chodliwy towar ;) W tym roku powróciłam do przepisu na pyszną sałatkę, która pasuje do każdego dania obiadowego. 
Składniki:
2,5 kg ogórków
3 marchewki
2 cebule
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
7 liści laurowych
2 łyżki gorczycy
2 łyżki pieprzu mielonego
12 ziaren ziela ang
na każdy słoik po 2 łyżki oleju
Wykonanie:
*Marchew obieramy. Ogórki pozostawiamy ze skórką. Bardzo ostrym nożem z łatwością pokroimy marchew i ogórki na bardzo cienkie plastry. Ja użyłam super ostrego noża Victoriniox. #MyVictorinox 
* Cebule kroimy w piórka.
*Pokrojone warzywa zasypujemy cukrem i solą. Odstawiamy na godzinę.
* Po tym czasie dodajemy resztę przypraw, ocet, mieszamy , zostawiamy na min 10 godzin. W tym czasie warzywa puszczą sok, który będzie zalewą. 
*Warzywa przekładamy do słoików, ciasno uciskamy, dolewamy zalewy , jeśli jest taka potrzeba.Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 10 minut. 
Z tego przepisu wychodzi 6 słoików 0,5 l. 


Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

10 komentarzy: