Najprostszym sposobem na zachowanie smaków owoców czy warzyw na dłużej, jest zamknięcie ich do słoików. Każdego roku latem przygotowuję więc przetwory, by potem zimą cieszyć się smakiem lata i wspomnieniami z nim związanymi.
Ogórków składam zawsze bardzo dużo, bo jest to u mnie chodliwy towar ;) W tym roku powróciłam do przepisu na pyszną sałatkę, która pasuje do każdego dania obiadowego.
Składniki:
2,5 kg ogórków
3 marchewki
2 cebule
2 łyżki soli
1,5 szklanki cukru
1 szklanka octu
7 liści laurowych
2 łyżki gorczycy
2 łyżki pieprzu mielonego
12 ziaren ziela ang
na każdy słoik po 2 łyżki oleju
Wykonanie:
*Marchew obieramy. Ogórki pozostawiamy ze skórką. Bardzo ostrym nożem z łatwością pokroimy marchew i ogórki na bardzo cienkie plastry. Ja użyłam super ostrego noża Victoriniox. #MyVictorinox
* Cebule kroimy w piórka.
*Pokrojone warzywa zasypujemy cukrem i solą. Odstawiamy na godzinę.
* Po tym czasie dodajemy resztę przypraw, ocet, mieszamy , zostawiamy na min 10 godzin. W tym czasie warzywa puszczą sok, który będzie zalewą.
*Warzywa przekładamy do słoików, ciasno uciskamy, dolewamy zalewy , jeśli jest taka potrzeba.Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 10 minut.
Z tego przepisu wychodzi 6 słoików 0,5 l.
Takie sałatki bardzo lubię :) Są idealne :)
OdpowiedzUsuńJA TEŻ, zimą będzie jak znalazł
UsuńPyszna tak od czasu do czasu :-)
OdpowiedzUsuń;0 ja bardzo lubię
Usuńbardzo lubię takie sałatki ;)
OdpowiedzUsuńBo są pyszne, a zimą fajnie przywolują lato we wspomnieniach
Usuńtez kiedyś taką robiłyśmy z mamą :) pycha
OdpowiedzUsuńrodzinnie i pysznie
UsuńNic tak nie smakuje zimą jak taki słoiczek ogórków do obiadu :D
OdpowiedzUsuń