Składniki:
kilka główek czosnku- musi być Polski
marchew
korzeń chrzanu
cebula
koper- baldach i zielone piórka
na każdy słoiczek łyżeczka gorczycy
1 ziele ang
zalewa:
litr wody
łyżka stołowa soli
Wykonanie:
Do słoików układamy całe główki czosnku. Jeśli pozostaje nam wolna przestrzeń w słoiku, możemy dołożyć pojedyncze ząbki czosnku. Do każdego słoiczka wkładamy po kawałku marchwi, korzenia chrzanu, po baldachu kopru i po dwie gałązki- piórka kopru, wkładamy również ziele ang i gorczycę. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy sól w wodzie, taką zawiesiną zalewamy czosnek w słoikach. Kiszenie trwa ok 10-20 dni. Słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.Po tym czasie wynosimy do piwniczki, uprzednio dobrze dokręcając słoiki.
Lubię czosnek, muszę ten przepis wypróbować...
OdpowiedzUsuńJak lubisz, to polecam
UsuńCzosnek uwielbiam w każdej wersji, więc i ta na pewno będzie mi smakować :)
OdpowiedzUsuńNa pewno
UsuńUwielbiam jego smak :-)
OdpowiedzUsuńLubię czosnek. :)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńAż trudno nam sobie jego smak wyobrazić :P
OdpowiedzUsuńOj, pyszny jest
UsuńW życiu nie wpadłabym na ukiszenie czosnku;)
OdpowiedzUsuńTo wyprobuj, jest dobry
UsuńNie jadłam nigdy :)
OdpowiedzUsuńPolecam wyprobować
UsuńJa czosnek uwielbiam ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuńWarto to nadrobić
UsuńLubię kiszony czosnek. Wyjadam go z kiszonych ogórków :) Muszę sam ukisić, będzie więcej do jedzenia niż z ogórasów :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńLubię czosnek i często go używam. O kiszonym czosnku jeszcze nie słyszałam. Dzięki za ten przepis :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co, polecam się na przyszłość
UsuńSuper pomysł! Nigdy tak nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńTo wypróbuj koniecznie
Usuńmój mąż lubi,zazwyczaj od tak wyjada ze słoiczka
OdpowiedzUsuń;)
UsuńA a dlaczego niektóre zielenieja?
OdpowiedzUsuńFajny przepis. Myślisz, że czarny czosnek dałoby się tak zrobić? ja troche go kupuje na URL, ale zastanawiam sie czy taki ze sloiczka mozna jeszcza marynowac.
OdpowiedzUsuń