czwartek, 3 sierpnia 2017

KISZONY CZOSNEK

Lubicie czosnek? Dodajemy go do najróżniejszych  przetworów, a ogóreczki bez czosnku nie mogą istnieć. Ale okazuje się, ze także marynowany czy kiszony czosnek jest tez bardzo dobry. Podzielę się z Wami dziś przepisem na kiszony młody czosnek. Smakuje dobrze sam, ale również jako dodatek do innych warzyw. 
Składniki:
kilka główek czosnku- musi być Polski
marchew
korzeń chrzanu
cebula
koper- baldach i zielone piórka
na każdy słoiczek łyżeczka gorczycy
1 ziele ang
zalewa:
litr wody
łyżka stołowa soli
Wykonanie:
Do słoików układamy całe główki czosnku. Jeśli pozostaje nam wolna przestrzeń w słoiku, możemy dołożyć pojedyncze ząbki czosnku. Do każdego słoiczka wkładamy po kawałku marchwi, korzenia chrzanu, po baldachu kopru i po dwie gałązki- piórka kopru, wkładamy również ziele ang i gorczycę. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy sól w  wodzie, taką zawiesiną zalewamy czosnek w słoikach. Kiszenie trwa ok 10-20 dni. Słoiczki przechowujemy w chłodnym miejscu.Po tym czasie wynosimy do piwniczki, uprzednio dobrze dokręcając słoiki. 

25 komentarzy:

  1. Lubię czosnek, muszę ten przepis wypróbować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Czosnek uwielbiam w każdej wersji, więc i ta na pewno będzie mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż trudno nam sobie jego smak wyobrazić :P

    OdpowiedzUsuń
  4. W życiu nie wpadłabym na ukiszenie czosnku;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja czosnek uwielbiam ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię kiszony czosnek. Wyjadam go z kiszonych ogórków :) Muszę sam ukisić, będzie więcej do jedzenia niż z ogórasów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię czosnek i często go używam. O kiszonym czosnku jeszcze nie słyszałam. Dzięki za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł! Nigdy tak nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mój mąż lubi,zazwyczaj od tak wyjada ze słoiczka

    OdpowiedzUsuń
  10. A a dlaczego niektóre zielenieja?



    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny przepis. Myślisz, że czarny czosnek dałoby się tak zrobić? ja troche go kupuje na URL, ale zastanawiam sie czy taki ze sloiczka mozna jeszcza marynowac.

    OdpowiedzUsuń