wtorek, 1 sierpnia 2017

BÓB Z PAPRYKĄ

Korzystam póki jest, bo uwielbiam bób. Najlepiej taki prosto z wody, jeszcze parzący w ręce ;) Ale czasem warto dodać do niego parę składników, by było coś na prawdę pycha, tak jak w przypadku bobu z papryką. Palce lizać! 
Składniki:
30 dag bobu
6 grubych plastrów boczku wędzonego
1 cebulka
1/2 czerwonej papryki
kilka gałązek koperku
Wykonanie:
Bób gotujemy ok 20 minut w posolonej wodzie. 
Boczek kroimy w paski, złocimy razem z cebulką na patelni na odrobinie oleju. osączamy. 
Bób łączymy z boczkiem i cebulka, dodajemy pokrojona w mała kostkę paprykę, posiekany koper. Wszystko mieszamy, wykładamy na talerze. 

18 komentarzy:

  1. Ostatnio robiłyśmy bób z pieczarkami i cukinią :D Z papryką będzie następnym razem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) Podziel się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tu się zgadzam, palce lizać z dodatkami...
    Kocham bób :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bób w połączeniu z boczkiem zawsze smakuje świetnie. Niby tylko kilka składników, a efekt wart powtórzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna przekąska na letni, ciepły dzień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, szybka do przygotowania, pyszna

      Usuń
  6. Dla fana bobu (mojego męża ) idealne danie :D

    OdpowiedzUsuń