piątek, 11 sierpnia 2017

PLACUSZKI JAK U BABCI 3 SKŁADNIKOWE

Niezwykle puszyste i delikatne, bez grama żadnych spulchniaczy. Babcie to miały swoje sposoby, żeby było smacznie. Te delikatne placuszki to obowiązkowe danie, podczas pobytów wnuków u prababci. Najlepsze
Składniki:
6 kopiastych łyżek mąki
3 łyżki mleka
2 jajka
sól
dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Do maki dodajemy mleko, dodajemy też żółtka, delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na piane  z dodatkiem soli, dodajemy do ciasta. Bardzo delikatnie mieszamy, tylko tyle aby połączyć składniki. Łyżką nakładamy placuszki na rozgrzany olej. Uważamy przy przewracaniu, placuszki są delikatne. Usmażone na rumiano  z obu stron posypujemy cukrem pudrem. 

25 komentarzy:

  1. wielbię placuszki wszelakie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobne :) Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, szkoda ,że nie mam kogoś takiego jak ty pod ręką :-)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie piękne, klasyka, zawsze pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama dodawała jeszcze jabłka. Smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama robi je identycznie, są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię podobne, uwielbiam placuszki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyprószone cukrem pudrem to normalnie klasyk <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne placuszki, nie ma jak przepisy naszych babc -:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Klasyczne, proste i pyszne danie :-) Bardzo je lubię... i bardzo sobie cenię :-)

    OdpowiedzUsuń