niedziela, 15 czerwca 2014

ZUPA TRUSKAWKOWA

W sezonie na truskawki nie mozna odmówić sobie zupy z tych pysznych owoców. Zapraszam na moją wersję. Idealnie sprawdzi się jak przystawka na letnim przyjęciu.


Składniki:
1 l wody
1 kg truskawek kaszubskich
laska cynamonu
laska wanilii
gałązka mięty świeżej
1/3 szklanki wina ( w wersji dla dzieci bez wina)
cukier do smaku
Wykonanie:
Do wody dodajemy wino, oraz poprzekrawane na połowki 1/2 kg truskawek. Dokładamy też cynamon, wanilię, miętę. Zagotowujemy, gotujemy ok 5 minut. Dosładzamy wg upodobania.Studzimy. Pozostałe 1/2 kg truskawek blenderujemy, dodajemy do wystudzonej zupy, mieszamy. Podajemy schłodzoną 




Ten przepis bierze udział w konkursie ,, Blog Ze Znakiem Smaku":




4 komentarze: