sobota, 25 kwietnia 2015

DOMOWE ORANGE

Czasem mamy w domu nadmiar pomarańczy których nie przejemy. Soki świeżo wyciskane długo nie postoją. Co zrobić? Sok pasteryzowany. Zamknięty na gorąco w buteleczkach może troszkę postać i możemy się cieszyć jego smakiem kiedy mamy ochotę.Ilość cukru w soku dozujemy wg potrzeb i kwaśności pomarańczy. Taki sok możemy też zrobić z samych cytryn
 Składniki:
6 pomarańczy
sok z pół cytryny
1 szklanka cukru
3 litry wody
Wykonanie:

Pomarańcze obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Zalewamy około 3 szklankami wody, dosypujemy cukier, dajemy sok z cytryny. Gotujemy około pół godziny na wolnym ogniu.Ugotowane zostawiamy na minimum 3 godziny. Po tym czasie blendujemy. Dodajemy resztę wody.Sok przeciskamy przez ściereczkę, żeby oddzielić miąższ. Podajemy schłodzony z plasterkami pomarańczy.
MOŻEMY DAĆ GAZOWANĄ WODĘ I UZYSKAMY PRAWDZIWE ORANGE ;)

42 komentarze:

  1. u mnie nie ma problemu z nadmiarem pomarańczy - pochłaniamy je tonami:) taki świeżo wyciskany sok jest przepyszny, wiec i oranżada z nim smakuje świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być bardzo aromatyczny. Przypomniał mi się taki podobny napój, który robiła moja babcia. Był pyszny i muszę go chyba ocalić od zapomnienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myy pycha aż mi się pić zachciało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ufff, za dużo cukru dla mnie, ale zdjęcia są tak piękne, aż się zapatrzyłam! Cudne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł Martuś :-) lubię takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Wygląda super i z pewnością tak samo smakuje. Pasteryzacja to dobry pomysł, gdy chce się zachować sok na później.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie mamy problemu z nadmiarem pomarańczy ale taki soczek z chęcią byśmy wypiły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne zdjęcia i fajne buteleczki, ja też chcę takie ;-) pomysł na sok super, nie wiem czemu na to nie wpadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. u mnie ani pomarańcze, ani inne owoce nigdy nie zostają na dłużej, ale pomysł wart wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lata temu moja mama robiła taki sok, pamiętam, że był bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki piękny kolor. Idealny napój na upały.

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne zdjęcia! i pyszności do picia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda zachęcająco ;-) Czy taki sok bez cukru też się utrzyma, czy cukier jest konieczny jako konserwant?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle ze mozna dac mniej curu, ale nie przesadzic zeby na prawqde nie zmarnowac

      Usuń
  14. Na lato jak znalazł :) Pyszny i orzeźwiający.

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności, fajny pomysł na pomarańcza i ich wykorzystanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bardzo fajna propozycja. Musze zrobić taki soczek koniecznie !

    OdpowiedzUsuń
  17. U nas pomarańcze raczej idą nie mamy z nimi problemu ale soczek też fajnie robić.

    OdpowiedzUsuń
  18. z chęcią wypiłabym szklaneczke tego pysznego soczku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pycha soczek i cudowne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń