czwartek, 2 lipca 2015

SYROP Z KWIATÓW DZIKIEJ RÓŻY

Kwitną na potegę, wyzwalając przy tym mnóstwo wspaniałego zapachu, który uwielbiam. Ogólnie bardzo lubię róże, jak dla mnie to najpiekniejsze kwiaty lata. Zachęcam Was do przygotowania pysznego syropu z kwiatu dzikiej róży, który potem idealnie sprawdzi się jako dodatek do wszelakiego rodzaju deserów, naleśników oraz do herbaty.
 Składniki:
60 dag płatków róż- bez białych końcówek
80 dag cukru
1 litr wody
sok z 1,5 cytryny
Wykonanie:
Do dużego słoika z zamknięciem wrzucamypłatki róż, wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na min dobę. Po tym czasie z płatków dobrze wyciskamy cały sok, który następnie gotujemy na wolnym ogniu dodając wcześniej cukier. Kiedy sok zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy bez mieszania aż sok zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy z ognia, przelewamy do buteleczek.Zamykamy na gorąco.
Zapraszam też do skorzystania z przepisu na cukier różany, który także smakuje wyśmienicie: CUKIER RÓŻANY

33 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jak masz dostęp do płatków róży to próbuj koniecznie

      Usuń
  2. Uwielbiam aromat i choć syropu nie robiłyśmy z mamą nigdy za to różę do pączków tak stąd znany mi zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, takiego nie próbowałam. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie musisz nadrobić zaległości, jest przepyszny ;)

      Usuń
  4. Wspaniały Martuś :-) oj musi być bardzo aromatyczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wygląda :) na pewno jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wspaniaływ smaku, słodziutki, po prostu idealny

      Usuń
  6. Woow dzięki za te przepisy,uwielbiam dziką różę! Wiesz może jak się robi dżemik z róży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przymierzam się do dżemu z płatków róży, w tygodniu pewnie wrzucę przepisik, potem tez napewno znajdziesz przepis na konfiturę z owoców róży,. Zapraszam więc do obserwacji bloga

      Usuń
  7. Dla wszystkich wielbicieli róż na pewno przepis się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda niesamowicie, muszę taki zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam w zeszłym roku syropek, Twój bosko wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten smak i zapach! Uwielbiam przetwory z róży :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja babcia robiła - coś wspaniałego i zdrowego!! :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie robiłam, wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agus musisz koniecznie wypróbować, smakuje i pachnie wspaniale

      Usuń
  13. Wspaniale wygląda, zazdroszczę Ci tego zapachu przy przygotowywaniu tego syropu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pachnie rzeczywiscie nieziemsko..a jak smakuje..poezja ;)

      Usuń
  14. Takie domowe rarytasy są najlepsze .

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny syrop, przyda się do wypieków także.

    OdpowiedzUsuń