Kwitną na potegę, wyzwalając przy tym mnóstwo wspaniałego zapachu, który uwielbiam. Ogólnie bardzo lubię róże, jak dla mnie to najpiekniejsze kwiaty lata. Zachęcam Was do przygotowania pysznego syropu z kwiatu dzikiej róży, który potem idealnie sprawdzi się jako dodatek do wszelakiego rodzaju deserów, naleśników oraz do herbaty.
Składniki:
60 dag płatków róż- bez białych końcówek
80 dag cukru
1 litr wody
sok z 1,5 cytryny
Wykonanie:
Do dużego słoika z zamknięciem wrzucamypłatki róż, wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na min dobę. Po tym czasie z płatków dobrze wyciskamy cały sok, który następnie gotujemy na wolnym ogniu dodając wcześniej cukier. Kiedy sok zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy bez mieszania aż sok zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmujemy z ognia, przelewamy do buteleczek.Zamykamy na gorąco.
Zapraszam też do skorzystania z przepisu na cukier różany, który także smakuje wyśmienicie: CUKIER RÓŻANY
już czuję ten zapach!
OdpowiedzUsuńPachnie nieziemsko to fakt ;)
UsuńSuper muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńJak masz dostęp do płatków róży to próbuj koniecznie
UsuńUwielbiam aromat i choć syropu nie robiłyśmy z mamą nigdy za to różę do pączków tak stąd znany mi zapach:)
OdpowiedzUsuńZapach i ja uwielbiam, jest boooski ;)
Usuńwow, takiego nie próbowałam. :-)
OdpowiedzUsuńTo koniecznie musisz nadrobić zaległości, jest przepyszny ;)
UsuńWspaniały Martuś :-) oj musi być bardzo aromatyczny :-)
OdpowiedzUsuńJest Marzenkol polecam przepisik
UsuńWspaniale wygląda :) na pewno jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńJest wspaniaływ smaku, słodziutki, po prostu idealny
UsuńWoow dzięki za te przepisy,uwielbiam dziką różę! Wiesz może jak się robi dżemik z róży?
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do dżemu z płatków róży, w tygodniu pewnie wrzucę przepisik, potem tez napewno znajdziesz przepis na konfiturę z owoców róży,. Zapraszam więc do obserwacji bloga
UsuńDla wszystkich wielbicieli róż na pewno przepis się przyda :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, muszę taki zrobić! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno będziesz zadowolona ze smaku
UsuńRobiłam w zeszłym roku syropek, Twój bosko wygląda <3
OdpowiedzUsuńDzięki <3
UsuńTen smak i zapach! Uwielbiam przetwory z róży :)
OdpowiedzUsuńJa też, smakuja wyjątkowo
UsuńMoja babcia robiła - coś wspaniałego i zdrowego!! :))
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, smak i zapach nie do opisania
UsuńNigdy nie robiłam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAgus musisz koniecznie wypróbować, smakuje i pachnie wspaniale
UsuńJuz czuję ten zapach :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńWspaniale wygląda, zazdroszczę Ci tego zapachu przy przygotowywaniu tego syropu :)
OdpowiedzUsuńPachnie rzeczywiscie nieziemsko..a jak smakuje..poezja ;)
UsuńTakie domowe rarytasy są najlepsze .
OdpowiedzUsuńPewnie że tak
UsuńFajny syrop, przyda się do wypieków także.
OdpowiedzUsuńDo herbatki nawet smakuje wybornie
Usuń