środa, 15 lipca 2015

BOTWINA Z JAJEM

Lekkie zupy jak najbardziej na czasie, tym bardziej że młodych warzyw coraz więcej. Dziś serwuję botwinkę z jajkiem- obowiązkowo
 Składniki:
2 litry bulionu warzywnego 
pęczek botwinki 
3 jajka 
3 marchewki 
5 ziemniaków 
sól,pieprz 
śmietana 12 % do zabielenie zupy-3 łyżki 
Wykonanie:

Botwinkę kroimy drobno, zalewamy wodą, tyle żeby zakryło botwinę. Dodajemy łyżkę octu.
Gotujemy ok 15 minut. W drugim garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy pokrojone w kostkę 
ziemniaki oraz marchew. Gotujemy do miękkości warzyw. Dokładamy ugotowaną botwinkę.
Gotujemy ok 5 minut. Śmietanę ,,hartujemy' dodajemy do zupy. Podajemy z połówkami
ugotowanych na twardo jajek.

31 komentarzy:

  1. Nigdy w życiu nie jadłam botwinki ale Twoje zdjęcia sprawiły, że muszę to jak najszybciej nadrobić! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię takie lekkie zupy, a młodych warzyw teraz pod dostatkiem więc trzeba korzystać ile się da :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, takie warzywka teraz najlepiej smakują

      Usuń
  3. Lubię botwinkę :-) a jajeczko obowiązkowo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez jajeczka nie byłoby tej pysznej zupki ;)

      Usuń
  4. U mnie botwinkę zawsze zabielało się nieco śmietaną, ale to zapewne przyzwyczajenie z dzieciństwa
    Zapraszam na wpis o tym dlaczego warto regularnie pić wodę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zabielona jest pyszna, nauczyła mnie tego moja babcia

      Usuń
  5. Dawno nie robiłam, a bardzo lubię... ;-) u mnie bez ziemniaczków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja robię właśnie z ziemniaczkami jest bardziej syta

      Usuń
  6. Uwielbiam botwinkę. I właśnie obowiązkowo z jajkiem. Ale pysznie się zrobiło. Umm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda zachęcająco :-) zjadłabym z ochotą :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. O tak! Jak zupka z botwinką to koniecznie z jajkiem :) Pyszna propozycja na obiad.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Napisałam już wyżej,bez jajeczka to nie byłaby ta sama zupka

      Usuń
  9. Hmm, u mnie botwina, zawsze była bez jajek, jak dla mnie to nowość i może przy następnej okazji spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie mamy żadnych uwag, taka zupa jest przepyszna :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale mi narobiłaś smaka :)

    http://sk-artist.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje Ci nic innego jak taką przygotować

      Usuń
  12. Pysznie, uwielbiam taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W tym roku też już miałam botwinkę , pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smaczna i pyszna zupka którą uwielbia. Fajny kolorek

    OdpowiedzUsuń
  15. Będę roboiła jutro pierwszy raz:),nie ukrywam trochę się boję aby wyszła.

    OdpowiedzUsuń