Składniki:
2 litry bulionu warzywnego
pęczek botwinki
3 jajka
3 marchewki
5 ziemniaków
sól,pieprz
śmietana 12 % do zabielenie zupy-3 łyżki
Wykonanie:
Botwinkę kroimy drobno, zalewamy wodą, tyle żeby zakryło botwinę. Dodajemy łyżkę octu.
Gotujemy ok 15 minut. W drugim garnku zagotowujemy bulion, wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki oraz marchew. Gotujemy do miękkości warzyw. Dokładamy ugotowaną botwinkę.
Gotujemy ok 5 minut. Śmietanę ,,hartujemy' dodajemy do zupy. Podajemy z połówkami
ugotowanych na twardo jajek.
uwielbiam takie zupki :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńNigdy w życiu nie jadłam botwinki ale Twoje zdjęcia sprawiły, że muszę to jak najszybciej nadrobić! :-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, bo pyszna
Usuńbardzo lubię takie lekkie zupy, a młodych warzyw teraz pod dostatkiem więc trzeba korzystać ile się da :):)
OdpowiedzUsuńNo pewnie, takie warzywka teraz najlepiej smakują
UsuńLubię botwinkę :-) a jajeczko obowiązkowo :-)
OdpowiedzUsuńBez jajeczka nie byłoby tej pysznej zupki ;)
UsuńU mnie botwinkę zawsze zabielało się nieco śmietaną, ale to zapewne przyzwyczajenie z dzieciństwa
OdpowiedzUsuńZapraszam na wpis o tym dlaczego warto regularnie pić wodę
Zabielona jest pyszna, nauczyła mnie tego moja babcia
UsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńDawno nie robiłam, a bardzo lubię... ;-) u mnie bez ziemniaczków
OdpowiedzUsuńA ja robię właśnie z ziemniaczkami jest bardziej syta
UsuńUwielbiam botwinkę. I właśnie obowiązkowo z jajkiem. Ale pysznie się zrobiło. Umm, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco :-) zjadłabym z ochotą :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńO tak! Jak zupka z botwinką to koniecznie z jajkiem :) Pyszna propozycja na obiad.
OdpowiedzUsuń:) Napisałam już wyżej,bez jajeczka to nie byłaby ta sama zupka
UsuńHmm, u mnie botwina, zawsze była bez jajek, jak dla mnie to nowość i może przy następnej okazji spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, na pewno nie pożałujesz
UsuńNie mamy żadnych uwag, taka zupa jest przepyszna :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńAle mi narobiłaś smaka :)
OdpowiedzUsuńhttp://sk-artist.blogspot.com
Nie pozostaje Ci nic innego jak taką przygotować
UsuńPysznie, uwielbiam taką zupkę :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńW tym roku też już miałam botwinkę , pyszna :)
OdpowiedzUsuńSmaczna i pyszna zupka którą uwielbia. Fajny kolorek
OdpowiedzUsuńBędę roboiła jutro pierwszy raz:),nie ukrywam trochę się boję aby wyszła.
OdpowiedzUsuń