poniedziałek, 27 lipca 2015

CZARNE I CZERWONE PORZECZKI W SYROPIE

Porzeczek w tym roku zatrzęsienie. Oprócz soków przygotowałam również do słoików takie w syropie. Idealny dodatek do wielu dań.Polecam
 Składniki:
1 kg porzeczek czarnych
1 kg cukru
Wykonanie:
Porzeczki myjemy, zasypujemy cukrem. Odstawiamy na min 12 godzin. Po tym czasie podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia.Odszumowujemy. Do słoików przekładamy porzeczki, zalewamy wytworzonym syropem. Zamykamy słoiki, pasteryzujemy ok 10 minut. 

17 komentarzy:

  1. O tak, porzeczek w tym roku jest bardzo dużo i bardzo dobrze, bo można szaleć z wypiekami i przetworami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Porzeczki w syropie są idealny do kaszki manny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. No pewnie, przyda się wszystko co pachnie latem

      Usuń
  4. porzeczki uwielbiam, a zimą taki słoik porzeczek w syropie będzie jak znalazł;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dość, że smacznie to jeszcze te słoiczki wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  6. pychota, również takie robię i w zimnie bardzo się przydają :)

    OdpowiedzUsuń