Składniki:
30 dag filetu z łososia
pół opakowania makaronu razowego pióra Mkarony Polskie
kilka pomidorków koktajlowych
2 cukinie
pęczek natki pietruszki
3/4 szklanki jogurtu greckiego
só,pieprz
1/2 cytryny
Wykonanie:
*Łososia oprószamy solą i pieprzem. Grilujemy zawiniętego w folię aluminiową. Pod koniec grilowania czyli po ok 15 minutach spryskujemy sokiem z cytryny. Rybę kroimy na mniejsze kawałeczki. *Cukinię kroimy w plastry, grilujemy.Gotową oprószamy solą.
*Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Hartujemy zimną wodą, odcedzamy, przekładamy na talerze wcześniej obłożone grilowaną cukinią.
*Na makaron wykładamy kawałki łososie, obok połówki pomidorków koktajlowych.
* Jogurt grecki łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, dodajemy sól i pieprz.Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy do dipu. Gotowym polewamy potrawę.
*Dekorujemy wstążkami cukinii poskładanej w ruloniki.
*Na koniec posypujemy starkowaną skórką cytrynową.
Bardzo fajne danie, po moim indyku z cukinią chętnie spróbowałbym dania z łososiem :)
OdpowiedzUsuńZapraszam i polecam, bo danie pyszne
UsuńWygląda świetnie, lubię łososia do makaronu. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie komponuje się z tym dipem który nadaje mu fajnego smaczku
UsuńMartunia bardzo proszę o talerzyk z tymi pysznościami! :]
OdpowiedzUsuńAleż prosze ;)
UsuńNo i mój ciemny makaron :)
OdpowiedzUsuńSuper połączenie smaków, pychotka :)
Dziekuję ;) Starałam się żeby było pysznie
UsuńSuper propozycja jesteśmy jak najbardziej na tak :D
OdpowiedzUsuńCieszę się z tego powodu ;)
Usuńmakaron to ja uwielbiam, a taki to z chęcią zjem :)
OdpowiedzUsuń