czwartek, 16 lipca 2015

RISOTTO Z WARZYWAMI

Danie szybkie do przygotowania, z łatwo dostępnych składników.. Obiad szybki dzięki czemu nie marnujemy letniej pogody na stanie w kuchni
 Składniki:
6 pieczarek
garść fasolki szparagowej
1 czerwona mała cebula
pół białej cebuli
pół szklanki kukurydzy
pól brokuła
olej do przesmażenia
1 szkl ryżu do risotto
1 szkl bulionu warzywnego
sól,pieprz
Wykonanie:
Na oleju szklimy posiekane cebule. Dokładamy pokrojone w plastry pieczarki.Przesmażamy oprószając solą i pieprzem. W osolonej wodzie obgotowujemy brokuła i fasolke szparagową ok 10 minut, po tym czasie studzimy, dzielimy brokuła na rózyczki,fasolke kroimy na mniejsze
kawałki, dokładamy na patelnię, dorzucamy tez osączona kukurydzę. Dolewamy bulion, wsypujemy ryż, dusimy aż ryz pochłonie cały bulion, doprawiamy do smaku. 

28 komentarzy:

  1. Wspaniale. Lubię takie szybkie dania, kiedy nie ma się czasu na długie stanie w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie szybkie dania i nie tylko latem ;-) Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis. Lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham takie dania, proste, a jakie smaczne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne, ja ostatnio robiłam z szynką i groszkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest to moje ulubione danie studenckie, tylko ja idę na łatwiznę i kupuję gotową mieszankę warzywną :)
    I czasami robię do tego taki sos, aby całość zagęścić, z pól szklanki śmietany i przypraw: pieprz, sól, curry i papryka :) Pycha, aż nabrałam ochoty, aby zrobić sobie taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy, super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie, lekko, idealny obiad na gorące dni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. JAK DLA MNIE OK MOGĘ CHOĆBY JUTRO TAKI PRZYSMAK ZROBIĆ .

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma co się zastanawiać tylko robić :D Szkoda, że przepis widzimy już po obiedzie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajne i lekkie czyli takie jak lubię, warzywka to podstawa u mnie :-)

    OdpowiedzUsuń