niedziela, 26 lipca 2015

PASTA Z CUKINII

Przepyszna pasta, idealna jako baza-sos do pizzy,świetnie smakuje też jako dodatek do kanapki. To świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii z którą nie wiemy co zrobić. Polecam!
 Składniki:
1,5 kg cukinii
0,5 kg cebuli
1 łyzka soli
2 szkl cukru
1 szkl octu
0,5 łyżki ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu mielonego
3 słoiczki przecieru pomidorowego
Wykonanie:
Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać razem z cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy.

25 komentarzy:

  1. Super smakuje, ja też robię podobną :-) pasuje w zasadzie do wszystkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. musi pysznie smakować, posmarowałabym nią kanapeczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. znajomy robił cukinię do słoików z ziołami, była pyszna, myślę, że i ta pasta musi smakować znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje na prawdę wybornie, szczerze polecam do przygotowania

      Usuń
  4. Pyszna musi być ta pasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam świetny pomysł. Warto mieć coś takiego w spiżarni do doprawienia dań, nadania im wspaniałego smaku domowym sposobem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł, nie wpadłabym na to:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No świetny, świetny. Od tamteg roku z Nami i czuję że na długo zostanie

      Usuń
  7. Cukinia jest u nas praktycznie codziennie na obiad ale takiej ciekawej pasty nigdy nie robiłyśmy :) Warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetycznie brzmi, ślinka cieknie. Na pewno przyda się taki sos do urozmaicenia różnych dań:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetna pasta, robię podobną z papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na wykorzystanie cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłem pastę pomidorowo - paprykową, ale taka z cukinią warta wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Super przepis, muszę skorzystać z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń