poniedziałek, 6 lipca 2015

FASZEROWANA CUKINIA

Sezon warzywny się pomału rozpoczyna, w ogródkach pojawiać się zaczynają świeże, młodziutkie warzywa, które tak chętnie się teraz przemyca w menu obiadowe, tym bardziej że te młode smakują najlepiej.Pomysł lekki, szybki do przygotowania. A przy okazji pokażę Wam jaki fajny gadżet otrzymałam od sklepu MYKITCHEN.PL. Pomaga on w wydrążaniu warzyw a zajęcie to spodoba się nawet dzieciom.W nazwie co prawda mowa o ziemniakach, ale sprawdzi się przy każdym warzywie.
 Składniki:
5 pieczarek
garść fasolki szparagowej
pół czerwonej cebuli
pół białej cebuli
pół szklanki kukurydzy
kilka różyczek brokuła
3 cukinie
olej do przesmażenia
Wykonanie:
Cukinię wydrążamy. Ja ułatwiłam sobie pracę i zrobiłam to za pomocą specjalnego przyrządu do wydrążąnia, który znajdzieciew sklepie Mykitchen.pl- tutaj WYKRAWACZ DO NADZIEWANYCH ZIEMNIAKÓW TESCOMA . Ułatwia on pracę, pozwala w szybki, prosty sposób na idealne wydrążenie warzywa.






Ja swoją wydrążona cukinię przeciełam na połowę wzdłuż, ale możemy także zostawić ją w całości, nafaszerować sam środek i tak zapiekać.
Na patelni przesmażamy posiekane cebule oraz pokrojone pieczarki. W osolonej wodzie obgotowujemy ok 10 minut rózyczki brokuła i fasolkę szparagową,następnie wykładamy na patelnię. Dodajemy też kukurydzę,oraz posiekany wydrążony środek cukinii. Wszystko oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką, mieszamy. Podduszamy ok 5 minut. Gotowym farszem warzywnym napełniamy połowki lub nie przecinane wydrążone cukinie. Możemy gotowe posypać startym żółtym serem. Zapiekamy ok 10 minut- lub więcej jeśli lubimy bardziej miękką cukinię.
Inne zastosowanie tego gadżetu pokażę Wam w jednym  zkolejnych postów, bądźcie czujni. 

45 komentarzy:

  1. Cukinia od dwóch dni jest naszym numerem jeden :D Fajny ten przyrząd do wydrążania :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No fajny, fajny...szybko się dzięki niemu wydrąża, skraca czas przygotowania ;)

      Usuń
  2. Ślinka mi cieknie gdy widzę te zdjęcia! Z takim gadżetem życie w kuchni wydaje się prostsze ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię faszerowaną cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też. W zalezności od farszu zawsze może inaczej smakować

      Usuń
  4. Ciekawy pomysł na tą faszerowaną cukinię, ja dziś robiłam placuszki z cukinii z marchewką :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajnie nafaszerowana cukinia, wykorzystam ten pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne danie, uwielbiam takie warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam faszerwoną cukinię, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam cukinię faszerowaną, mmmm. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę , jest Nas tu trocszkę tych miłosników cukinii

      Usuń
  9. OO taki wydrążator przydałby mi się, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooo mój faworyt kochana cukinia mój młody uwielbia z mięsem faszerowane takie ala spaghetti ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cukinie faszerowaną robię bardzo często, uwielbiam eksperymentować z nadzieniem. Pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ja bardzo lubię, zreszta tak samo i mój mąż

      Usuń
  12. cukinia pyszniutka :) fajne to narzędzie :):)

    OdpowiedzUsuń
  13. u nas latem dość często gości na talerzu faszerowana cukinia, ale takiego ustrojstwa nie mam, choć chyba by się przydało;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Narzędzie rzeczywiscie ułatwia wydrążanie

      Usuń
  14. Lubię cukinię faszerowaną, nawet dziś dwie zakupiłem :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale fajny gadżet....a cukinia pysznie nadziana :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale fajny gadżet....a cukinia pysznie nadziana :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszności, chętnie kiedyś wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny przyrząd do wydrążenia. Cukinię uwielbiam w każdej wersji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja Małgosiu, tez mogłabym ją codzień jeść

      Usuń