czwartek, 23 lipca 2015

WIŚNIE W SYROPIE

Sezon na wiśnie w pełni, wykorzystajmy więc ten czas na przygotowanie pysznych przetworów z ich wykorzystaniem, by potem zimą móc otworzyć troszkę lata zamkniętego w słoiczkach. 
 Składniki:
1 kg wiśni
1 kg cukru
Wykonanie:
Wiśnie drylujemy. Zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. Łyżką szumówką zbieramy szum. Wiśnie przekladamy do słoików, uciskamy, dolewamy soku. Zakręcamy, wekujemy ok 10 minut. Przewracamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia i pozamykania.

15 komentarzy:

  1. Też mam takie słoiczki schowane w piwnicy. Są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak własne przetwory. Takie wiśnie w zimie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam w tym roku, nie przegapiłam;) Pozdrawiam i smacznych pomysłów na wiśienki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje wisienki już przerobione, kolejne pomysły za rok

      Usuń
  4. Zimą z chęcią się takie zapasy wyciąga :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie że tak, a jak pięknie przy tym potem biały serek pachnie

      Usuń
  5. Nie ma nic lepszego niż takie domowe przetwory. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tym się zgadzam jak najbardziej, domowe najlepsze

      Usuń
  6. Uwielbiam wiśnie wyjadać ze słoiczków w zimie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. robię prawie tak samo, polecam bo są bardzo pyszne, idealne na zimę do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Potem jak znalazł do ciast i deserów .

    OdpowiedzUsuń