wtorek, 22 marca 2016

BIAŁA KIEŁBASA Z CEBULĄ I JABŁKAMI

Akurat ta kiełbasa, biała tradycyjnie na stole świątecznym znaleźć się musi. Tym razem polecam przepis na przepyszną , aromatyczną kiełbasę w towarzystwie jabłek i cebulki. Palce lizać!
 Składniki:
1 kg białej kiełbasy u mnie wieprzowo- cielęca
2 jabłka
2 cebule
2 liście laurowe
3 ziarna ziela ang
1,5 litra bulionu warzywnego
gałązki świeżego rozmarynu
majeranek
Wykonanie:
Białą kiełbasę wrzucamy do wrzącego bulionu, dokładamy też ziele ang, liśc laurowy i 2 łyżki majeranku. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. W czasie gotowania cebulę kroimy w piórka, jabłka kroimy na ćwiartki. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dorzucamy ćwiartki jabłek, posypujemy obficie majerankiem. Ugotowaną kiełbasę przekładamy do naczynia żaroodpornego , obkładamy jabłkami i cebulką, zapiekamy ok 10 minut, po tym czasie dokładamy świeży rozmaryn, zapiekamy jeszcze 5 minut.

11 komentarzy:

  1. Nie jem mięsa ale wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biała kiełbasa tak jak babka, na stole znaleźć się musi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się nie możemy doczekać białej kiełbaski na stole :D Święta przybywajcie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Moi domownicy uwielbiają białą kiełbasę, ta wersja też by ich skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie szukam przepisu jak podać domową, białą kiełbasę na święta i Twoja propozycja bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Również robię taką kiełbaskę. Jest pyszna. Jabłka komponują się z tak podaną kiełbasą, moim zdaniem, idealnie. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń