poniedziałek, 12 maja 2014

MŁODA KAPUSTA JAK U BABCI

Pomału zaczyna się pokazywać młoda kapusta w sklepach, uwielbiam taka młodą przygotowaną tak jak robiła moja babcia. Taka jest najlepsza!Wszystkim polecam



Składniki:

1 głowka kapusty
kawałek mięsa lub kości zmięsem do ugotowania wywaru
4 marchwie
1 cebula
pęczek koperku
2 pętka kiełbasy

40 dag róznych mięs
30 dag boczku
3 ziela angielskie
1 liśc laurowy
sól,pieprz do smaku


Wykonanie:

Kapustę szatkujemymwrzucamy do garnka,wlewamy tyle wody,aby zakryła kapustę.Dorzucamy pokrojona w plasterki marchew.Doprawiamy solą,pieprze,dorzucamy ziele angielskie i liśc laurowy.Wrzucamy mięsko.Gotujemy do miękkości kapustki.Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w drobna kosteczkę boczek.Zabieramy z patelni wrzucamy do garnka z kapustką.Następnie przesmażamy pokrojona na półplasterki kiałbasę.Kieby bedzie wpołowie zrumieniona wkrajamy cebule w kosteczkę,rumienimy i dorzucamy do kapusty.Wszystko razem mieszamy ,dodajemy koperek drobno posiekamy.Jesli zachodzi potrzeba jeszcze doprawiamy.Podajemy zmłodymi ziemniaczkami.

6 komentarzy:

  1. te nasze babcie :) też uwielbiam taką kapustkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak stare sprawdzone przepisy.A kapusta pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, tak. Młoda kapusta jak najbardziej na obiad z młodymi ziemniaczkami. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tez nie mogłam się oprzeć i kupiłam na bazarze główkę młodej kapusty i zamierzam zrobić zupkę będzie pyszne . Twoje tez wygląda okazale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam młoda kapustę i z chęcią tej spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kapustka młoda to jest ulubione moje danie

    OdpowiedzUsuń