Składniki:
1 głowka kapusty
kawałek mięsa lub kości zmięsem do ugotowania wywaru
4 marchwie
1 cebula
pęczek koperku
2 pętka kiełbasy
40 dag róznych mięs
30 dag boczku
3 ziela angielskie
1 liśc laurowy
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę szatkujemymwrzucamy do garnka,wlewamy tyle wody,aby zakryła kapustę.Dorzucamy pokrojona w plasterki marchew.Doprawiamy solą,pieprze,dorzucamy ziele angielskie i liśc laurowy.Wrzucamy mięsko.Gotujemy do miękkości kapustki.Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w drobna kosteczkę boczek.Zabieramy z patelni wrzucamy do garnka z kapustką.Następnie przesmażamy pokrojona na półplasterki kiałbasę.Kieby bedzie wpołowie zrumieniona wkrajamy cebule w kosteczkę,rumienimy i dorzucamy do kapusty.Wszystko razem mieszamy ,dodajemy koperek drobno posiekamy.Jesli zachodzi potrzeba jeszcze doprawiamy.Podajemy zmłodymi ziemniaczkami.
te nasze babcie :) też uwielbiam taką kapustkę :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak stare sprawdzone przepisy.A kapusta pychotka.
OdpowiedzUsuńOch, tak. Młoda kapusta jak najbardziej na obiad z młodymi ziemniaczkami. Pychota :)
OdpowiedzUsuńTez nie mogłam się oprzeć i kupiłam na bazarze główkę młodej kapusty i zamierzam zrobić zupkę będzie pyszne . Twoje tez wygląda okazale :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam młoda kapustę i z chęcią tej spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńKapustka młoda to jest ulubione moje danie
OdpowiedzUsuń