środa, 28 maja 2014

OGÓRKI MAŁOSOLNE WG PRZEPISU BABCI

W moim domu dużo przepiów od mojej babci, tak bardzo uwielbiałam i lubie do dziś jej kuchnię że bardzo chętnie korzystam z tych sprawdzonych przepisów.



Składniki:

1.5 kg ogórków gruntowych
zalewa:
6 szkl wody przegotowanej
1.5 łyżki soli-najlepiej kamiennej
koper razem z baldachimem
korzeń i liśc chrzanu
3 listki wiśniowe
2 zabki czosnku


Wykonanie:

Ogórki układamy w słoju.Wkładamy też korzeń i liśc chrzanowy,liście wisniowe,obrane ząbki czosnku i koper zielony razem z baldachimem.Zalewamy woda wymieszaną z solą.Odstawiamy przykryte na 2-3 dni,wtedy są najsmaczniejsze.Choc i w pożniejszym dniu smakuja wybornie,tylko są mocniej ukwaszone


3 komentarze: