Składniki:
pęczek świeżego szczawiu
20 dag szpinaku świeżego lub mrożonego, ja użyłam szpinak rozdrobniony Iglotex
4 jajka
3 l bulionu warzywnego
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
sól morska czosnkowa z ziołami Kamis
śmietana do zabielenia ( niekoniecznie)
pieprz młotkowany z kolendrą Kamis
Wykonanie:
Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak, podsmażamy, dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładamy porwany na mniejsze kawałeczki szczaw. Mieszamy, podsmażamy ok 5 minut. Do bulionu dodajemy podsmażony szpinak ze szczawiem,całość blenderujemy. Dokładamy pokrojone w kosteczkę ziemniaki.Gotujemy ok.20 minut, doprawiamy solą , pieprzem. Jeśli lubimy zabielamy zupkę.
Lubię szpinak Iglotex za jego małe, ekonomiczne opakowania, i fajne pakowany w małe bryłki :) świetnie :)
Zapraszam na stronę Iglotex na fb:
smaczna i zdrowa zupka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szczaw <3
OdpowiedzUsuńTeż czasem kupuje mrożonki zwłaszcza zimowa pora kiedy to nie ma świeżych warzyw
OdpowiedzUsuńCiekawe takie połączenie
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Super smak musi być z takiego połączenia szczawiu ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuń