W sezonie ciacho z truskawkami musi być a że polubiłam tarty więc padło na nią...pysznie
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 jajko
3/4 kostki margaryny
2 łyżki cukru
masa:
3 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
pól kostki margaryny
dodatkowo:
pół kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Do mąki dodajemy margarynę pokrojoną, jajko, i cukier. zagniatamy>
ciasto. Wkładamy na pól godziny do lodówki. Po tym czasie>
rozwałkowujemy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy całe ciasto>
widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy do obciązenia>
groch, zapiekamy 15 minut w 170 st. Po tym czasie zabieramy papier z>
grochem i zapiekamy jeszcze 15 minut.Studzimy.
Gotujemy budynie z mlekiem. Studzimy, miksujemy na gładko z margaryną.>
Wykładamy na spód od tarty. Truskawki kroimy wplastry, wykładamy na>
masę budyniową, na wierzch wylewamy przygotowaną wg przepisu na>
opakowaniu galaretkę.
Widzisz przez twoje truskawkowe pyszności i ja się skusiłam poleciałam na rynek i kupiłam truskawki i też będę robić smakołyki :) .
OdpowiedzUsuńtakie pyszności to ja lubie :)
OdpowiedzUsuńwow ale cudo :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda obłędnie przepysznie.
OdpowiedzUsuń