Na konkurs wpłynęło 8 zgłoszeń. Wszystkie chłodniki bardzo apetyczne, ale zaintrygował Nas jeden,na chłodnik z ogórków,ale na wodzie...Nigdy nie jedlismy chłodnika do którego daje się więcej wody. Mieliśmy go tylko wypróbować,a zasmakował na tyle ze postanowiłyśmy przyznać nagrodę właśnie pani Annie Jóźwik.Wszystkim polecam wypróbować tani, a jak smaczny chłodnik.
Płyta audiobook pojedzie natomiast do U Stokrotki za chłodnik gospodyni, prosty chłodnik z przewagą botwinki,ale też z dodatkiem ogórków i rzodkiewki, świetne połaczenie! Wszystkim gratulujemy!!!
Proszę o dane do wysyłki pod adres:
majka190382@o2.pl
Przepyszny chłodnik z przepisu pani Ani. Tania kuchnia też jest niezwykle pyszna!
Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród:
Zasady są bardzo proste.
Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu na danie tematycznie związane z danym tygodniem. Wybiorę jeden przepis który zaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast.
1. Polub profil bloga na fb:
https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl
2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe)
https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts
3.Zaobserwuj mojego bloga w Google:
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz.
5.Jesli posiadasz konto google zaobserwuj, jesli masz fb a nie masz konta google tylko polub strone.
6. W podanym terminie zostaw w komentarzu zgloszenieniowym wpis z przepisem. Nie wymagam zdjęc, liczę na to że zaskoczy mnie już sam przepis.
7.Drugi etap trwa od dziś tj 07.05- 13.05.2014
8.Każdy uczestnik może zgłosić 2 propozycje w każdym z etapów
HASŁO TRZECIEGO TYGODNIA:
CHŁODNIK Z POLSKICH WARZYW
Tym razem nie wybieram ja,pomysł podsunęła mi moja przyjaciółka ,która wraz z nadejsciem wiosny zaczęła jeść mniej,lżej, zdrowiej...Uwielbia chłodniki.W niedzielę jadłam u niej przepyszny chłodnik z awokado..mmm...Czekamy jednak na chłodniki nasze,typowe polskie, takie jakich nie jedliśmy. Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem. Napewno wygra ciekawy przepis
Powodzenia!
Wyniki podam 14.05
UWAGA!!!
DODATKOWA NAGRODA:
*Audiobook 101 Rzeczy Lepszych Od Diety-czyli jak schudnąć bez odchudzania, czyta Anna Guzik
Chłodnik gospodyni
OdpowiedzUsuńSkładniki
2 pęczki młodych buraków z liśćmi
2 pęczki rzodkiewki
1 duży ogórek małosolny lub świeży
1 pęczek koperku
1 mały kubek (200 g) kefiru
1 duży kubek (370 g) jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
4 jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania
Buraki oczyścić i ugotować do miękkości. Przestudzić i zetrzeć na tarce. Wrzucić z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi liśćmi.
Rzodkiewkę posiekać, ogórek zetrzeć na grubej tarce, koperek drobno pokroić. Dodać do buraków.
Jogurt wymieszać z kefirem, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i cytryną. Schłodzić.
Jajka obrać, pokroić na ćwiartki i podawać z chłodnikiem.
Polecam chłodnik który uwielbia moja rodzinka.
OdpowiedzUsuńChłodnik z botwinką Eli
1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
2 liście laurowe KAMIS
4 ziarenka ziela angielskiego KAMIS
1 łyżeczka czosnku granulowanego KAMIS
przyprawa warzywna typu vegeta do smaku
1 większy,cienki ogórek zielony
2 cebulki dymki-szczypior
1/2 pęczka koperku
1/2 litra maślanki
300 ml jogurtu naturalnego
250 ml kwaśnej śmietany 18 %
kwaśna śmietana do dekoracji
5 jajek
kawałek gazy i nici kuchenne
Z botwinki odciąć buraczki,obrać ze skórki,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Liście z łodygami umyć i osobno pokroić łodygi,osobno liście.Ziele angielskie i liście laurowe włożyć do gazy i związać nicią kuchenna.Buraczki i łodygi włożyć do garnka,zalać wrzącą wodą,tak żeby było równo z burakami,dodać przyprawę warzywną,czosnek,przywiązać do ucha garnka nić kuchenną,tak żeby gaza z przyprawami była zanurzona w botwince i gotować prawie do miękkości.Da garnka dodać liście botwinki i jeszcze chwilę gotować.Usunąć z garnka gazę z przyprawami.Botwinkę ostudzić i schłodzić w lodówce.Schłodzoną maślankę,śmietanę i jogurt roztrzepać dokładnie w garnku i dodać do botwinki.Ogórek umyć,obrać i pokroić w kostkę.Szczypior i koperek posiekać.Do chłodnika dodać ogórek,szczypior,koperek i wymieszać.Chłodnik włożyć jeszcze do lodóeki na godzinę.Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie,odlać wrzątek,potrząsnąć garnkiem,żeby jajka popękały,zalać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek.Chłodnik nalać na talerze,dodać jajko przekrojone na ćwiartki i udekorować gęstą śmietaną.Smacznego!
eli_555
Chłodnik szczawiowy
OdpowiedzUsuń400 g liści szczawiu, bez łodygi
1 średnia cebula
1 łyżka masła
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka cukru
4 łyżki soku z cytryny
150 ml śmietany
sól Kamis
świeżo mielony pieprz Kamis
2 łyżki posiekanego koperku
2 ogórki kiszone
2 jajka ugotowane na twardo
zioła do dekoracji (szczaw i koperek)
Umyć liście szczawiu, odsączyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć razem na maśle w garnku 2-3 minuty, dodać 50ml bulionu i gotować około 3 minuty.
Wlać resztę bulionu, cukier, 2 łyżki soku z cytryny, zagotować i zdjąć z ognia. Lekko zmiksować. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem i koperkiem wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.Zupę podawać z pokrojonym w kostkę jajkiem i ogórkiem udekorowaną ziołami.
Bloga nie mam na fb lubię jako Grzegorz Grześ
Panie Grzegorzu na Pana prośbę usunęłam zdublowany komentarz , Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChłodnik ogórkowy z ziołami
OdpowiedzUsuń2 duże ogórki
pęczek koperku
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
2 duże jogurty naturalne
1 małe opakowanie śmietany 18%
2 ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
jajka
Ogórki umyć, jeden obrać, zetrzeć oba na tarce, oprószyć odrobiną soli i przełożyć warzywa na sito, żeby odsączyć je z wody. Koperek, natkę i szczypiorek opłukać, lekko osuszyć i drobno posiekać. Do miski wlać jogurty i śmietanę, dodać ogórki, posiekane zioła i przepuszczony przez praskę czosnek. Dodać sok z cytryny i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 20-30 minut. Przelać chłodnik do miseczek, podawać z ćwiartkami jajek.
Chłodnik ogórkowy:
OdpowiedzUsuń2 ogórki węże
1 duża cebula
pęczek koperku
szklanka śmietany 18%
1 litr przegotowanej zimnej wody
pieprz cayenne Kamis
sól morska Kamis
2 łyżki octu jabłkowego Kamis
Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Cebule obrać również pokroić w kostkę, koperek drobno posiekać.Do salaterki dajemy ogórki,cebulę, doprawiamy i wszystko mieszamy. Dajemy śmietanę a następnie dolewamy stopniowo wodę i ocet, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy koperek.Chłodzimy. W wersji dla mężczyzn podajemy z całymi ugotowanymi ziemniakami ze skwareczkami z boczku.
Na blogu obserwuję jako Anna Jóźwik
Na fb lubię jako Anka Jóźwik
Chłodnik z pomidorów
OdpowiedzUsuń1 kg pomidorów
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
gęsta śmietana
Umyć pomidory, sparzyć we wrzątku, przełożyć do zimnej wody, zdjąć skórkę. Szczypiorek i natkę umyć, osuszyć i posiekać. Pomidory podzielić na mniejsze kawałki, zmiksować. Czosnek przepuścić przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Podawać z posiekanymi ziołami i śmietaną oraz białym pieczywem.
Chłodnik z warzywami i kurczakiem
OdpowiedzUsuń5 szklanek jogurtu
duży pęczek młodej botwinki
pęczek rzodkiewek
2 świeże ogórki
pęczek dymki
3 jajka
30 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka
sól, pieprz Kamis
pęczek koperku
Warzywa umyć i osuszyć.
Dymkę ze szczypiorkiem, koperek, posiekać.
Botwinkę, ogórki, rzodkiewki pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Rozdrobnione warzywa połączyć z jogurtem.Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę mięso.Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w kostkę. Dodac do chłodnika przed podaniem.
Grzegorz Grześ
chłodnik ze szparagów
OdpowiedzUsuńDo przygotowania tej zupy potrzebujemy: jogurt, białe szparagi, fasolkę szparagową, kalafior, paprykę, ogórek, pomidor, seler i przyprawy. Białe szparagi musimy obrać ze skórki. Seler obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie kroimy go w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Fasolkę i szparagi kroimy na małe kawałeczki. W kolejnym kroku trzeba zagotować około jednego litra wody z dodatkiem soli i soku z cytryny. Do tak przygotowanego roztworu wkładamy pokrojone warzywa i gotujemy przez pięć - dziesięć minut. Odcedzamy. Pozostałe warzywa, czyli pomidory, ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy ugotowane warzywa. Wszystko zalewamy jogurtem. Doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Podajemy mocno schłodzony z dodatkiem tostów przygotowanych z pieczywa razowego.