środa, 7 maja 2014

ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM

Na konkurs wpłynęło 8 zgłoszeń. Wszystkie chłodniki bardzo apetyczne, ale zaintrygował Nas jeden,na chłodnik z ogórków,ale na wodzie...Nigdy nie jedlismy chłodnika do którego daje się więcej wody. Mieliśmy go tylko wypróbować,a zasmakował na tyle ze postanowiłyśmy przyznać nagrodę właśnie pani Annie Jóźwik.Wszystkim polecam wypróbować tani, a jak smaczny chłodnik. 
Płyta audiobook pojedzie natomiast do  U Stokrotki  za chłodnik gospodyni, prosty chłodnik z przewagą botwinki,ale też z dodatkiem ogórków i rzodkiewki, świetne połaczenie! Wszystkim gratulujemy!!!
Proszę o dane do wysyłki pod adres:
majka190382@o2.pl



Przepyszny chłodnik z przepisu pani Ani. Tania kuchnia też jest niezwykle pyszna!


Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród:


Zasady są bardzo proste.

Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to  nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu na danie tematycznie związane z danym tygodniem. Wybiorę jeden przepis który zaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast.
1. Polub profil bloga na fb:
https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl
2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe)
https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts
3.Zaobserwuj mojego bloga w Google:
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz.
5.Jesli posiadasz konto google zaobserwuj, jesli masz fb a nie masz konta google tylko polub strone.
6. W podanym terminie zostaw w komentarzu zgloszenieniowym wpis z przepisem. Nie wymagam zdjęc, liczę na to że zaskoczy mnie już sam przepis.
7.Drugi etap trwa od dziś tj 07.05- 13.05.2014
8.Każdy uczestnik może zgłosić 2 propozycje w każdym z etapów

HASŁO TRZECIEGO TYGODNIA:

       CHŁODNIK Z POLSKICH WARZYW
 Tym razem nie wybieram ja,pomysł podsunęła mi moja przyjaciółka ,która wraz z nadejsciem wiosny zaczęła jeść mniej,lżej, zdrowiej...Uwielbia chłodniki.W niedzielę jadłam u niej przepyszny chłodnik z awokado..mmm...Czekamy jednak na chłodniki nasze,typowe polskie, takie jakich nie jedliśmy. Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem. Napewno wygra ciekawy przepis
Powodzenia!
Wyniki podam 14.05 
                                  UWAGA!!! 
DODATKOWA NAGRODA:
*Audiobook 101 Rzeczy Lepszych Od Diety-czyli jak schudnąć bez odchudzania, czyta Anna Guzik

9 komentarzy:

  1. Chłodnik gospodyni
    Składniki
    2 pęczki młodych buraków z liśćmi
    2 pęczki rzodkiewki
    1 duży ogórek małosolny lub świeży
    1 pęczek koperku
    1 mały kubek (200 g) kefiru
    1 duży kubek (370 g) jogurtu naturalnego
    sól i pieprz do smaku
    sok z cytryny do smaku
    4 jajka ugotowane na twardo
    Sposób przygotowania
    Buraki oczyścić i ugotować do miękkości. Przestudzić i zetrzeć na tarce. Wrzucić z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi liśćmi.
    Rzodkiewkę posiekać, ogórek zetrzeć na grubej tarce, koperek drobno pokroić. Dodać do buraków.
    Jogurt wymieszać z kefirem, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i cytryną. Schłodzić.
    Jajka obrać, pokroić na ćwiartki i podawać z chłodnikiem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam chłodnik który uwielbia moja rodzinka.

    Chłodnik z botwinką Eli

    1 pęczek botwinki z dużymi buraczkami
    2 liście laurowe KAMIS
    4 ziarenka ziela angielskiego KAMIS
    1 łyżeczka czosnku granulowanego KAMIS
    przyprawa warzywna typu vegeta do smaku
    1 większy,cienki ogórek zielony
    2 cebulki dymki-szczypior
    1/2 pęczka koperku
    1/2 litra maślanki
    300 ml jogurtu naturalnego
    250 ml kwaśnej śmietany 18 %
    kwaśna śmietana do dekoracji
    5 jajek
    kawałek gazy i nici kuchenne


    Z botwinki odciąć buraczki,obrać ze skórki,umyć i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.Liście z łodygami umyć i osobno pokroić łodygi,osobno liście.Ziele angielskie i liście laurowe włożyć do gazy i związać nicią kuchenna.Buraczki i łodygi włożyć do garnka,zalać wrzącą wodą,tak żeby było równo z burakami,dodać przyprawę warzywną,czosnek,przywiązać do ucha garnka nić kuchenną,tak żeby gaza z przyprawami była zanurzona w botwince i gotować prawie do miękkości.Da garnka dodać liście botwinki i jeszcze chwilę gotować.Usunąć z garnka gazę z przyprawami.Botwinkę ostudzić i schłodzić w lodówce.Schłodzoną maślankę,śmietanę i jogurt roztrzepać dokładnie w garnku i dodać do botwinki.Ogórek umyć,obrać i pokroić w kostkę.Szczypior i koperek posiekać.Do chłodnika dodać ogórek,szczypior,koperek i wymieszać.Chłodnik włożyć jeszcze do lodóeki na godzinę.Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie,odlać wrzątek,potrząsnąć garnkiem,żeby jajka popękały,zalać zimną wodą i po chwili obrać ze skorupek.Chłodnik nalać na talerze,dodać jajko przekrojone na ćwiartki i udekorować gęstą śmietaną.Smacznego!

    eli_555

    OdpowiedzUsuń
  3. Chłodnik szczawiowy
    400 g liści szczawiu, bez łodygi
    1 średnia cebula
    1 łyżka masła
    1 l bulionu warzywnego
    1 łyżka cukru
    4 łyżki soku z cytryny
    150 ml śmietany
    sól Kamis
    świeżo mielony pieprz Kamis
    2 łyżki posiekanego koperku
    2 ogórki kiszone
    2 jajka ugotowane na twardo
    zioła do dekoracji (szczaw i koperek)
    Umyć liście szczawiu, odsączyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć razem na maśle w garnku 2-3 minuty, dodać 50ml bulionu i gotować około 3 minuty.
    Wlać resztę bulionu, cukier, 2 łyżki soku z cytryny, zagotować i zdjąć z ognia. Lekko zmiksować. Doprawić śmietaną, solą i pieprzem i koperkiem wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.Zupę podawać z pokrojonym w kostkę jajkiem i ogórkiem udekorowaną ziołami.
    Bloga nie mam na fb lubię jako Grzegorz Grześ

    OdpowiedzUsuń
  4. Panie Grzegorzu na Pana prośbę usunęłam zdublowany komentarz , Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Chłodnik ogórkowy z ziołami

    2 duże ogórki
    pęczek koperku
    pół pęczka natki pietruszki
    pół pęczka szczypiorku
    2 duże jogurty naturalne
    1 małe opakowanie śmietany 18%
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka oliwy
    sól, pieprz
    jajka

    Ogórki umyć, jeden obrać, zetrzeć oba na tarce, oprószyć odrobiną soli i przełożyć warzywa na sito, żeby odsączyć je z wody. Koperek, natkę i szczypiorek opłukać, lekko osuszyć i drobno posiekać. Do miski wlać jogurty i śmietanę, dodać ogórki, posiekane zioła i przepuszczony przez praskę czosnek. Dodać sok z cytryny i oliwę, doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na ok. 20-30 minut. Przelać chłodnik do miseczek, podawać z ćwiartkami jajek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chłodnik ogórkowy:
    2 ogórki węże
    1 duża cebula
    pęczek koperku
    szklanka śmietany 18%
    1 litr przegotowanej zimnej wody
    pieprz cayenne Kamis
    sól morska Kamis
    2 łyżki octu jabłkowego Kamis
    Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Cebule obrać również pokroić w kostkę, koperek drobno posiekać.Do salaterki dajemy ogórki,cebulę, doprawiamy i wszystko mieszamy. Dajemy śmietanę a następnie dolewamy stopniowo wodę i ocet, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy koperek.Chłodzimy. W wersji dla mężczyzn podajemy z całymi ugotowanymi ziemniakami ze skwareczkami z boczku.
    Na blogu obserwuję jako Anna Jóźwik
    Na fb lubię jako Anka Jóźwik

    OdpowiedzUsuń
  7. Chłodnik z pomidorów

    1 kg pomidorów
    pół pęczka szczypiorku
    pół pęczka natki pietruszki
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    gęsta śmietana

    Umyć pomidory, sparzyć we wrzątku, przełożyć do zimnej wody, zdjąć skórkę. Szczypiorek i natkę umyć, osuszyć i posiekać. Pomidory podzielić na mniejsze kawałki, zmiksować. Czosnek przepuścić przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Podawać z posiekanymi ziołami i śmietaną oraz białym pieczywem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Chłodnik z warzywami i kurczakiem
    5 szklanek jogurtu
    duży pęczek młodej botwinki
    pęczek rzodkiewek
    2 świeże ogórki
    pęczek dymki
    3 jajka
    30 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka
    sól, pieprz Kamis
    pęczek koperku
    Warzywa umyć i osuszyć.
    Dymkę ze szczypiorkiem, koperek, posiekać.
    Botwinkę, ogórki, rzodkiewki pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Rozdrobnione warzywa połączyć z jogurtem.Doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojone w kostkę mięso.Jajka ugotować na twardo,obrać i pokroić w kostkę. Dodac do chłodnika przed podaniem.
    Grzegorz Grześ

    OdpowiedzUsuń
  9. chłodnik ze szparagów
    Do przygotowania tej zupy potrzebujemy: jogurt, białe szparagi, fasolkę szparagową, kalafior, paprykę, ogórek, pomidor, seler i przyprawy. Białe szparagi musimy obrać ze skórki. Seler obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Następnie kroimy go w kostkę. Kalafior dzielimy na różyczki. Fasolkę i szparagi kroimy na małe kawałeczki. W kolejnym kroku trzeba zagotować około jednego litra wody z dodatkiem soli i soku z cytryny. Do tak przygotowanego roztworu wkładamy pokrojone warzywa i gotujemy przez pięć - dziesięć minut. Odcedzamy. Pozostałe warzywa, czyli pomidory, ogórki i paprykę siekamy w drobną kostkę. Dodajemy ugotowane warzywa. Wszystko zalewamy jogurtem. Doprawiamy do smaku. Wstawiamy do lodówki na trzy godziny. Podajemy mocno schłodzony z dodatkiem tostów przygotowanych z pieczywa razowego.

    OdpowiedzUsuń