1l mleka ( z terminem ważności) 3,2 %
3 łyżki śmietany 18% kwaśnej
dodatkowo:
1/2 kg ziemniaków
30 dag boczku surowego
pęczek koperku
sól,pieprz
Wykonanie:
Mleko przelewamy do garnuszka,dodajemy smietanę,mieszamy.Odstawiamy przykryte na ok.dobę.Ale gdy jest bardzo ciepło,mleko skiśnie przez noc.Kiedy mleko się zetnie i bedzie miało zwartą konsystencję wstawiamy mleko do lodówki.Gotowe mleko nakładamy na talerze posypujemy pieprzem i drobno posiekanym koperkiem
Ziemniaczki gotujemy w osolonej wodzie.Boczek kroimy w drobną kosteczkę.podsmażamy.Gotowymi skwareczkami okraszamy ziemniaki,elikatnie polewamy tez wytworzonym tłuszczykiem.posypujemy posiekanym koperkiem.
Nie ma to jak swojskie jedzonko
OdpowiedzUsuńmusi być bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńpyszne, szczególnie w upalny dzień :)
OdpowiedzUsuńMoje jedzonko na upalne dni:)
OdpowiedzUsuńPamiętam te obiady jak jeździłem na wieś do babci. Taki prosty obiad a tyle wspomnień :)
OdpowiedzUsuń