Składniki:
4 jajka
8 łyżek mąki
8 łyżek cukru
1 łyżeczka pr. do pieczenia
1 mus:
1/2 kg truskawek
2 łyżki żelatyny
2 mus:
1/4 kg truskawek
250 ml śmietany 18 %
Wykonanie:
Ciasto:
Ubijamy piane z białek,miksując dodajemy zóltka, miksujemy, dodajemy stopniowo cukier, dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, pieczemy ok 15 minut w 170 st. Studzimy.
1 mus:
Truskawki miksujemy w blenderze. Żelatynę zalewamy gorącą wodą,, dobrze mieszamy, studzimy. Zimną dodajemy do musu z truskawek, wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki do stężenia.
2 mus:
Truskawki miksujemy w blenderze. Dodajemy śmietanę,miksujemy. Wylewamy na stężałe ciasto. Odstawiamy do lodówki.
Wiosna wiosna wiosna ach to ty , właściwie powinnam powiedzieć lato . Pięknie tu u ciebie i smacznie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam truskawki, a patrząc na to ciasto od razu chciałoby się je zjeść :)
OdpowiedzUsuńJak sezon truskawkowy to takie ciacho musi byc obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńa jakie ładne to ciacho :)
OdpowiedzUsuń