środa, 28 maja 2014

CIASTO Z MUSAMI TRUSKAWKOWYMI

Idealne w smaku : lekkość biszkoptu i dwóch smaków musu truskawkowego



 Składniki:

4 jajka
8 łyżek mąki
8 łyżek cukru
1 łyżeczka pr. do pieczenia
1 mus:
1/2 kg truskawek
2 łyżki żelatyny
2 mus:
1/4 kg truskawek 
250 ml śmietany 18 %

Wykonanie:
Ciasto:
 Ubijamy piane z białek,miksując dodajemy  zóltka, miksujemy, dodajemy stopniowo cukier, dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem blachę do pieczenia, pieczemy ok 15 minut w 170 st. Studzimy.
1 mus:
Truskawki miksujemy w blenderze. Żelatynę zalewamy gorącą wodą,, dobrze mieszamy, studzimy. Zimną dodajemy do musu z truskawek, wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki do stężenia.
2 mus:
Truskawki miksujemy w blenderze. Dodajemy śmietanę,miksujemy. Wylewamy na stężałe ciasto. Odstawiamy do lodówki.




4 komentarze:

  1. Wiosna wiosna wiosna ach to ty , właściwie powinnam powiedzieć lato . Pięknie tu u ciebie i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam truskawki, a patrząc na to ciasto od razu chciałoby się je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak sezon truskawkowy to takie ciacho musi byc obowiązkowo :)

    OdpowiedzUsuń