Kolejna propozycja na świetne ogóreczki na zimę, przepyszne, lekko słodkawe
Składniki:
3 kg małych ogórków gruntowych
marchew
koperek świeży zielone piórka
zalewa:
2litry wody,
2 szkl cukru
2 łyżki soli
1 szkl.octu
16 łyżek keczupu
Wykonanie:
Ogóreczki obieramy ze skórki. Na dno słoiczka układamy pokrojone w plastereczki marchewki ( tak aby zakryło dno ) i po jednej gałązeczce koperku na słoiczek.
Wszystkie składniki zalewy zagotować , gorącą zalewać słoiki. Pasteryzowac ok 10 minut.
Ciekawy przepis. Nigdy nie robiłam ani nie jadłam z ketchupem :-) dziękuje za pomysł :-)
OdpowiedzUsuńFajne, ja robię podobne, ale w koncentracie;))
OdpowiedzUsuńw takiej zalewie nie robiłam, mogą być dobre
OdpowiedzUsuńNie znałam takiego przepisu, ogórki wyglądają apetycznie:)
OdpowiedzUsuńlubię takie ogóreczki :)
OdpowiedzUsuńCiekawe bardzo ;)
OdpowiedzUsuń