piątek, 18 lipca 2014

GOTOWANE PIEROGI Z JAGODAMI

W sezonie jagodowym takie pierożki muszą się znaleśc na moim stole. Dzięki temu że ciasto jest bez jajek i jest zaparzane, jest mięciutkie. Polecam
Składniki:
Mąka-3 szkl.
woda wrząca tyle zeby ciasto nie kleiło  sie do łyżki
jagody świeże- ok 3 szkl
śmietana 18 %
cukier

Wykonanie:
Mąke przesypujemy do miski, dolewamy wodę, mieszamy łyżką drewnianą. Jak ciasto bedzie gęste zaczynamy zagniatać, jesli jest lepiące do rąk, dosypujemy mąki. Wyrabiamy dokładnie. Rozwałkowujemy cienko, szklanka wycinamy kółka. Jagody oprószamy cukrem, na każdy pierożek nakładamy po łyżce farszu, składamy na pól,widelcem dociskamy brzegi. W garnku zagotowujemy lekko ocukrzona wodę. Na wrzącą wrzucamy pojedyńczo pierogi, tak żeby nie przerywać wrzenia. Od momentu wypłynięcia pierożków gotujemy 5 minut. Wyjmujemy, odkładamy na talerz. Śmietanę mieszamy z cukrem, polewamy nim pierogi, posypujemy też świeżymi jagodami

5 komentarzy: