Kiedy warzyw pod dostatkiem warto przygotować ratatouile ( ratatuj) Coś jak leczo,ale bez mięska i pełne aromatycznych przypraw.
Składniki:
2 cukinie
1 bakłażan
1 puszka pomidorów krojonych
1 czerwona cebula
1 papryka
sól, pieprz ziołowa Kamis
2 liście laurowe Kamis
tymianek suszony Kamis
niewielka ilość oleju do podsmażenia
Wykonanie:
Cebulę drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej.Bakłażana kroimy wkostkę,dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy ok 5 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę cukinię.Obficie posypujemy tymiankiem, wkruszamy liście laurowe, oprószamy solą i pieprzem.Dusimy 10 minut.Dodajemy pomidory z puszki, próbujemy, doprawiamy wg uznania. Dusimy ok 5 minut. Podajemy z pieczywem
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTaż robię podobnie . Takie wielo- smaki są najsmaczniejsze .
OdpowiedzUsuńPyszności Marto. Uwielbiam warzywka i często je robię, trzeba korzystać teraz póki są :-)
OdpowiedzUsuńbardzo to lubię i robię podobnie :)
OdpowiedzUsuńOooo jakie dobre!
OdpowiedzUsuńSmaczne i jednogarnkowe danie, które bardzo czesto u nas gości.
Pozdrawiam.
Dzięki dziewczyny, ja też bardzo lubię jednogarnkowe dania, za to że się szybko,same robią :)
OdpowiedzUsuń