Kaczka kojarzy Nam się z daniem wykwintnym i odświętnym. Dla mnie od tego roku będzie kojarzyła się także z pobytem w domu p. Ewy Wachowicz, bo to dzieki temu przepisowi zostałam zaproszona przez panią Ewę do jej domu.Polecam !
Składniki:
1 kaczka ok. 2 kg
2 jabłka grójeckie
2 pomarańcze
3 łyzki tymianu
3 łyżki majeranku
1/2 szkl bulionu warzywnego
1/2 szkl czwórniaka
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaczkę nacieramy od wewnatrz i zewnatrz dobrze solą i pieprzem, odstawiamy na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potym czasie jabłka koimy w ćwiartki, pomarańcze obieramy, tez na ćwiartki dzielimy, dobrze mieszamy owoce z ziołami, faszerujemy nimi kaczkę, spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia zarodoodpornego , pieczemy 1 godz 15 miut, po tym czasie zdejmujemy pokrywke naczynia i zumieniami kaczkę jeszcze ok 20 minut. Przez cały okres pieczenia podlewamy kaczkę bulionem wymieszanym z czwórniakiem co 15 minut a potem wytwarzającym się sosem. Podajemy z pomarańczami i jabłkami
Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU:
Kaczka wygląda przepysznie, warto ją zrobić:)
OdpowiedzUsuńta kaczka musi być bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńKaczuszka oj pamiętam ten smak słodko kwaśnego jabłka z mięskiem kaczki
OdpowiedzUsuń