środa, 2 lipca 2014

KACZKA Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

Kaczka kojarzy Nam się z daniem wykwintnym i odświętnym. Dla mnie od tego roku będzie kojarzyła się także  z pobytem w domu p. Ewy Wachowicz, bo to dzieki temu przepisowi zostałam zaproszona przez panią Ewę do jej domu.Polecam !

Składniki:
1 kaczka ok. 2 kg
2 jabłka grójeckie
2 pomarańcze
3 łyzki tymianu
3 łyżki majeranku
1/2 szkl bulionu warzywnego
1/2 szkl czwórniaka
sól, pieprz

Wykonanie:
Kaczkę nacieramy od wewnatrz i zewnatrz dobrze solą i pieprzem, odstawiamy na conajmniej 2 godziny do lodówki. Potym czasie jabłka koimy w ćwiartki, pomarańcze obieramy, tez na ćwiartki dzielimy, dobrze mieszamy owoce z ziołami, faszerujemy nimi kaczkę, spinamy wykałaczkami, wkładamy do naczynia zarodoodpornego , pieczemy 1 godz 15 miut, po tym czasie zdejmujemy pokrywke naczynia i zumieniami kaczkę jeszcze ok 20 minut. Przez cały okres pieczenia podlewamy kaczkę bulionem wymieszanym z czwórniakiem co 15 minut a potem wytwarzającym się sosem. Podajemy z pomarańczami i jabłkami


Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU:


3 komentarze:

  1. Kaczka wygląda przepysznie, warto ją zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ta kaczka musi być bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaczuszka oj pamiętam ten smak słodko kwaśnego jabłka z mięskiem kaczki

    OdpowiedzUsuń