Pomału truskawki zaraz się skończą i pozostaną tylko te zamknięte w słoiczkach na zimę i zamrożone, wykorzystajmy te które jeszcze kuszą na krzaczkach i na niedzielę zróbmy pyszne szybkie ciacho...Na upały idealny lodowiec
Składniki:
opakowanie biszkoptów
3 galaretki truskawkowe
4 budynie smietankowe
1/2 kg truskawek
1 szkl.cukru
margaryna
1l mleka
Wykonanie:
W garnuszku zagotowujemy mleko(odlewamy 1/3 szkl.),dodajemy cukier.W reszcie mleka rozpuszczamy budyń.Wlewamy na wrzące mleko.Studzimy.Ostudzony budyn ucieramy z maragaryną.
Na dno dużej tortownicy układamy warstwę biszkoptów maczanych w rozpuszczonej galaretce truskawkowej..Wykładamy połowę masy budyniowej.Wykładamy kolejne biszkopty rzedem blizej brzegu tortownicy,bliżej srodka układamy truskawki.Nastepnie dajemy resztę masy budyniowej.Obkładamy pokrojonymi truskawkami na wierzch.Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wody,wylewamy na ciasto.Studzimy.
Pysznie wygląda :-) poproszę kawałeczek dla ochłody :-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak pyszne ciasto na któż widok ślinka napływa
OdpowiedzUsuńtakie ciasto mogę jeść zawsze i o każdej porze :)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak sezon truskawkowy ciasta powstają w chwila moment
OdpowiedzUsuńPrzepis do d..y.zrobilam wg przepisu i nie wyszedł ..w lodówce cała noc i wcale nue zastygł
OdpowiedzUsuńBardzo mocno nie zadtyvnie, szczegolnie w takich temperaturach jak teraz. Do jedzenia łyżeczką
Usuń