czwartek, 3 lipca 2014

TYMIANKOWA PIERŚ KURCZAKA

Tak naprawdę to nawet nie wiem co mam powiedzieć i co napisać. Trzeba spróbować by móc ocenić...Bardzo ciekawy smak dla osób ceniących zioła w swojej kuchni. Pyszna odmiana na podanie piersi z kurczaka


Składniki:
70 dag piersi z kurczaka
sól morska 
pieprz kolorowy
1/2 szklanki sosu sojowego
4 łyżki miodu z Sejneńszczyzny
5 gałązek świeżego tymianku
masło klarowane
sos:
pół kubka jogurtu greckiego
1 mała czerwona cebulka
3 łyżki oleju rydzowego 
sól ziołowa
8 gałązek tymianku
łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Większe piersi z kurczaka przekrawamy na pól, oprószamy solą i pieprzem. Sos sojowy łączymy z miodem, dodajemy tymianek, dobrze mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kurczaka na min. 2 godziny. Po tym czasie obsmażamy na rumiano z obu stron na masle klarowanym.
Czerwoną cebulkę bardzo drobno siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy olej, sól, posiekany tymianek oraz sok z cytryny. Dokładanie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję piersi z kurczaka.


Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU:


3 komentarze: