Tak naprawdę to nawet nie wiem co mam powiedzieć i co napisać. Trzeba spróbować by móc ocenić...Bardzo ciekawy smak dla osób ceniących zioła w swojej kuchni. Pyszna odmiana na podanie piersi z kurczaka
Składniki:
70 dag piersi z kurczaka
sól morska
pieprz kolorowy
1/2 szklanki sosu sojowego
4 łyżki miodu z Sejneńszczyzny
5 gałązek świeżego tymianku
masło klarowane
sos:
pół kubka jogurtu greckiego
1 mała czerwona cebulka
3 łyżki oleju rydzowego
sól ziołowa
8 gałązek tymianku
łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Większe piersi z kurczaka przekrawamy na pól, oprószamy solą i pieprzem. Sos sojowy łączymy z miodem, dodajemy tymianek, dobrze mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy piersi z kurczaka na min. 2 godziny. Po tym czasie obsmażamy na rumiano z obu stron na masle klarowanym.
Czerwoną cebulkę bardzo drobno siekamy, łączymy z jogurtem, dodajemy olej, sól, posiekany tymianek oraz sok z cytryny. Dokładanie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję piersi z kurczaka.
Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU:
wpada w oko twoje danie
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :-) super pomysł :-) z chęcią wykorzystam :-)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuń