sobota, 12 lipca 2014

ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI

Dobre mięsko nie jest złe na obiad, ale ważną rolę też pełni to z czym je podamy :) Zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków polecam takie aromatyczne zapieczone, które świetnie pasują do dań mięsnych ale także szklanki kefiru, zsiadłego mleka czy chłodniku

Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
po 3 łyżeczki: papryki słodkiej, majeranku, soli, pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis
5 łyżeczek suszonego rozmarynu Kamis
kilka gałązek świeżego rozmarynu
5 łyżek oleju

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżkę soli. Od zagotowania gotujemy 10 minut, odcedzamy. Ziemniaki przekładamy na blachę. Wszystkie suszone zioła i przyprawy mieszamy razem, posypujemy nimi ziemniaczki, spryskujemy olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 st, po 10 minutach obkładamy świeżym rozmarynem, zapiekamy jeszcze 10 minut.

8 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam takie ziemniaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. do mięska idealne, takie ziemniaczki to ja lubię

    OdpowiedzUsuń
  3. Te ziemniaczki przydałyby się do dzisiejszego mojego mięsa, super:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczone ziemniaki :-) są pyszne, aromatyczne z dodatkiem ziół i pasują do wielu potraw :-) ja podaje też same z surówkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię ziemniaczki z rozmarynem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. rzeczywiscie ziemniaczki i do mięska i jako oddzielne danie sa pyszne, polecam

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przepysznie i na pewno takie były:).Warto eksperymentować w kuchni

    OdpowiedzUsuń