Ciekawe w smaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczków
Składniki:
przepis na 15 słoików 0,5 l:
4kg ogórków
do kazdego słoika:
1 baldachim kopru
2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili
1 ząbek czosnku
korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki
1 łyżeczka giorczycy
4 pieprze ziarniste
1 liśc laurowy
3 ziela angielskie
3 plastry marchwi
zalewa:
10 szklanek wody
pół litra octu
niepełne 2 szklanki cukru
5 łyżek soli
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy układamy do słoików, dodajemy warzywa, wkładamy ogórki i papryczki chili. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę, gorącą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy ok 5 minut, odwracamy słoiki do góry dnem żeby się pozamykały
Tez dzisiaj robiłam przetwory z ogórków czyli po prostu korniszony :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na ogóreczki :-) mój mąż byłby zachwycony, uwielbia ostre potrawy :-)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie robiłam ogórków z papryczką chilli, ale chyba spróbuję, bo mnie zachęciłaś :)
OdpowiedzUsuńOgórków z papryczką chili jeszcze nie robiłam, ale chętnie wypróbuję twój przepis:)
OdpowiedzUsuńz chili są pyszne, też robię
OdpowiedzUsuń