czwartek, 24 lipca 2014

OGÓRKI Z PAPRYCZKAMI CHILI

Ciekawe w smaku, im dłużej stoją tym bardziej przechodzą pikantnością papryczek. Polecam wszystkim wielbicielom troszkę ostrzejszych ogóreczków
Składniki:
przepis na 15 słoików 0,5 l: 4kg ogórków do kazdego słoika: 1 baldachim kopru 2 mniejsze lub jedna wieksza papryczka chili 1 ząbek czosnku korzen chrzanu,na mniejsze kawaleczki 1 łyżeczka giorczycy 4 pieprze ziarniste 1 liśc laurowy 3 ziela angielskie 3 plastry marchwi zalewa: 10 szklanek wody pół litra octu niepełne 2 szklanki cukru 5 łyżek soli
Wykonanie: Wszystkie przyprawy układamy do słoików, dodajemy warzywa, wkładamy ogórki i papryczki chili. Z wody, octu, cukru i soli gotujemy zalewę, gorącą zalewamy ogórki. Pasteryzujemy ok 5 minut, odwracamy słoiki do góry dnem żeby się pozamykały

5 komentarzy:

  1. Tez dzisiaj robiłam przetwory z ogórków czyli po prostu korniszony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna propozycja na ogóreczki :-) mój mąż byłby zachwycony, uwielbia ostre potrawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nie robiłam ogórków z papryczką chilli, ale chyba spróbuję, bo mnie zachęciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogórków z papryczką chili jeszcze nie robiłam, ale chętnie wypróbuję twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń