piątek, 11 lipca 2014

KOPERTY Z PIECZARKAMI

Danie na piątek to krokiety z pieczarkami. Łatwe, dość szybkie do przygotowania i co najważniejsze przepyszne. Zapraszam
Składniki:
na 6 krokietów/kopert-ciasto:
2 szklanki mąki
1 3/4 szkl.wody gazowanej
1 jajko
szczypta soli morskiej Kamis
smalec do smarowania patelni
farsz:
35 dag pieczarek
sól morska Kamis

pieprz młotkowany Kamis
cebulka
panierka:
1 jajko 
bułka tarta


Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
RADA:Jesli mamy za mało pieczarek,a chcemy zrobić wiecej krokietów -ćwierć białej kapusty drobno szatkujemy,odgotowujemy doprawiamy,dodajemy do farszu z pieczarek.Wyjdzie nam wtedy wiecej krokietów,a i sam krokiet będzie bardziej pożywny


10 komentarzy:

  1. od kilku dnia za mną "chodzą" a ty je jeszcze zaserwowałaś może podeślesz z dwa krokieciki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :-) uwielbiam krokiety :-) może tak wpadnę na jednego :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiesz co Majeczko..? Z racji że u mnie mają wielkie zębce na pieczarki wpraszam się na krokiety. Dużo nie jem...:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł, zjadłabym takie koperty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie wygląda . Dawno nie robiłam kopert :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Krokiety i to jeszcze z pieczarkami, to jest to co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki za miłe słowa, koperty nie są pracochłonne,a zmieniając farsze można fajnie zmieniac ich smak :)

    OdpowiedzUsuń