Danie na piątek to krokiety z pieczarkami. Łatwe, dość szybkie do przygotowania i co najważniejsze przepyszne. Zapraszam
Składniki:
na 6 krokietów/kopert-ciasto:
2 szklanki mąki
1 3/4 szkl.wody gazowanej
1 jajko
szczypta soli morskiej Kamis
smalec do smarowania patelni
farsz:
35 dag pieczarek
sól morska Kamis
pieprz młotkowany Kamis
cebulka
panierka:
1 jajko
bułka tarta
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto dać do miski ,wszystko zmiksować na gładka masę.Na suchej patelni ,wysmarowanej tłuszczem posmażyć placki nalesnikowe.Nie robię takich cienkich jak do nalesników,tylko troszke grubsze.Pieczarki oczyszczamy,kroimy na pastereczki,smazymy na złoty kolor na patelni,dodajemy cebulkę pokrojoną w kosteczkę.Farsz nakładamy na nalesniki,zwijamy w kopertę.Panierujemy w jajku,bułce tartej.Opanierowane krokieciki smazymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron
od kilku dnia za mną "chodzą" a ty je jeszcze zaserwowałaś może podeślesz z dwa krokieciki
OdpowiedzUsuńPyszności :-) uwielbiam krokiety :-) może tak wpadnę na jednego :-)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńWiesz co Majeczko..? Z racji że u mnie mają wielkie zębce na pieczarki wpraszam się na krokiety. Dużo nie jem...:))
OdpowiedzUsuńDziewczyny, zapraszam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł, zjadłabym takie koperty :)
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda . Dawno nie robiłam kopert :)
OdpowiedzUsuńKrokiety i to jeszcze z pieczarkami, to jest to co lubię:)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa, koperty nie są pracochłonne,a zmieniając farsze można fajnie zmieniac ich smak :)
OdpowiedzUsuń