Sezon ogórkowy rozpoczęty, mozna robić przetwory, żeby potem zimą cieszyć się ich smakiem. Oprócz nowych smaków ogórków w moim domu muszą być tez te tradycyjne, z pokolenia na pokolenie, takie jak u mojej kochanej babci . Uwielbiam te ogórki
Składniki:
1 kg ogóreczków gruntowych
zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu
8 łyżek cukru
2 płaskie łyzki soli
do kazdego słoika 0,5:
1 liśc wiśniowy,1korzeń chrzanu,1 srednia marchewka,baldach kopru,
przyprawy:
1 łyżeczka gorczycy,zabek czosnku,5 ziela angielskiego
Wykonanie:
Ogórki myjemy,układamy do słoika.Wkładamy chrzan,koper,marchew pociętą w słupki,listek wisniowy,czosnek,ziele i gorczycę.Mieszamy składniki zalewy,zimna zalewamy ogórki w słoiku,zakręcamy słoiki,pasteryzujemy 10 minut,nie dłużej
No ja też czaję się aby robić ogórki w tym roku .
OdpowiedzUsuńMoja Babcia robi takie pyszne ogóreczki. Ja w tym roku chyba zrobię kiszone i z chili jak znajdę dobre ogórki :-)
OdpowiedzUsuńMoja kochana zalewa ;). Ja robię wszystko 4:1. Tylko cukrem balansuję do smaku. A reszta tak samo. Takie są najlepsze. Ja dziś ruszamy z fasolką szparagową i patisonami.
OdpowiedzUsuńpyszne ogóreczki, takie sa najlepsze :)
OdpowiedzUsuńUwilebiam, robię ogromne ilości co roku :)
OdpowiedzUsuń