Przy piątku, jeśli nie jemy mięsa nie musimy od razu odmawiać sobie grilla, tym bardziej ze sezon na niego tak krótko trwa. Zapraszam na pstrąga z grilla.
Składniki:
2 pstragi po ok.25 dag
sok z cytryny
po łyżeczce ziół:pietruszki suszonej,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,kolendry,bazylii,tymianku,lubczyk
sól,pieprz do smaku marynaty
4 łyżki oleju rydzowego
Wykonanie:
Pstraga myjemy,obsuszamy.Wszystkie zioła mieszamy z olejem,dodajemy sok z pół cytryny.Marynata dokładnie obsmarowujemy ryby,kładziemy w naczyniu polewając reszta marynaty.Odstawiamy na kilka godzin,żeby ryba przeszła marynatą.Kilkakrotnie przewracamy w marynacie.Grilujemy na rumiano z obu stron.Podajemy polaną sokiem z reszty cytryny i cząstkami cytryny
Ten przepis bierze udział w konkursie BLOG ZE ZNAKIEM SMAKU:
Też ostatnio mam smak na grillowaną rybkę . Pyszna taka z lekko spieczona skórką .
OdpowiedzUsuńmusi być bardzo pyszny :)
OdpowiedzUsuńPyszny musiał być. Lubię taką rybkę :-)
OdpowiedzUsuń