czwartek, 23 lipca 2015

SOK Z CZARNYCH I CZERWONYCH PORZECZEK

Krzaczki porzeczek uginają się pod ciężarem tych owoców. Tak w tym roku obrodziły, że aż żal nie wykorzystać ich do przygotowania pysznych soków i konfitur. Zimą będą jak znalazł. Moi synowie nie lubią cierpkości tych owoców, dlatego dodaję dużo cukru, możecie jednak przygotować ten sok pod własne upodobania i kubki smakowe. 
 Składniki:
2 kg porzeczek czarnych
1 kg porzeczek czerwonych
3  kg cukru
Wykonanie:
Porzeczki przebieramy, myjemy. Zasypujemy cukrem, odstawiamy na min 12 godz żeby puściły sok. Po tym czasie porzeczki zagotowujemy, odszumowujemy, sok zlewamy do buteleczek i słoików. Pasteryzujemy ok 10 minut. Pozostałe owoce możemy zużyć do deserów lub przełożyć do słoiczków i również zawekować.

25 komentarzy:

  1. Moja mama zrobiła z gęsty sok z malin. Przepyszny :D http://werooonikaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U maliny jeszcze przede mną, dopiero zaczynają dojrzewać

      Usuń
  2. Wspaniały, sok z porzeczek jest bardzo zdrowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj napiłabym się takiego soczku! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z czerwonych porzeczek sok piłam ,ale z proponowanej przez Ciebie mieszanki -jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z porzeczek jest pyszny ale naszym numerem jeden jest sok z aronii :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki sok powinien znaleźć się w każdej spiżarni. Smaczny i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja również robię soki z porzeczek, tylko z każdej osobno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobno robię z czarnej, a czerwone łączę, nie mają tyle cierpkowści

      Usuń
  8. Bardzo przydatne zaprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne są takie soki, ja z porzeczek to tylko dżem zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a zima pyszny kompocik gotowy z kilka chwil, albo jako dodatek do herbaty - pyszny sok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, dobrze zimą sięgnąc ręką w spiżarni i wziąć pyszny soczek

      Usuń
  11. Super sok :)U mnie wszyscy lubią porzeczki i ogólnie kwaśne owoce :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Powiem ci że też lubię robić przetwory soki dżemy :)

    OdpowiedzUsuń