Ciasto białe niczym śnieg...którego akurat u Nas w tym roku brakuje. Kusi swym delikatnym smakiem i rozpieszcza podniebienia każdego kto go spróbuje. Idealne na Sylwestra i Nowy Rok
Składniki:
1/2 kostki masła
2 łyżki smalcu
2 całe jajka
2 żółtka
1/2 szkl śmietany 18 %
łyżeczka proszku do pieczenia
mąka- tyle ile weźmie ciasto
masa:
2 kubki po 330 ml śmietany kremówki
cukier puder do smaku
sok z cytryny
Wykonanie:
*Posiekać masła i smalec, dodać jajka i żółtka. Dodać śmietanę,wyrabiać ciasto podsypując mąkę- dać jej tyle żeby ciasto nie brało się do rąk. Wyrobione ciasto podzielić na 5 części. Każdą część upiec w temp 170 st przez 15 minut. Ostudzić.
* Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru ( dać do smaku wg upodobań) .Dodać sok z cytryny- tez wg własnego upodobania.
*Placki przekładać ubitą kremówką.Górną warstwę też posmarować. Schłodzić. Podawać na drugi dzień, kiedy dobrze stężeje masa.
Pięknie wygląda jak biały puch by je przykrył :)
OdpowiedzUsuńZamiast śniegu, ciastowy puch
UsuńMusi być bardzo pyszne, bo już na zdjęciach wygląda smakowicie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńbalakier-style.pl
Pozdrawiam serdecznie, dziękuję za miłe słowa
UsuńŚlicznie wygląda, piekę podobne ciasto, nazywa się generał :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu
UsuńTakiego ciasta jeszcze nie jadłam, wygląda kusząco :-) Udanego Sylwestra kochana!
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszne
UsuńCiasto bardzo ciekawe i dekoracyjne. Napracowałaś się przy nim, ale efekt bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
Dziękuję i również wszystkiego co najlepsze
UsuńWyśmienite ciasto, kruche a przy tym delikatne :)
OdpowiedzUsuńOj tak, jest pyszne
UsuńAle cudowne ciacho, zjadłabym z chęcią kawałek :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marzenko, pozdrawiam
UsuńRzadko jadam takie ciasta, ale to wygląda fantastycznie. <3
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńBardzo ładna i smaczna propozycja na sylwestrowy wieczór.
OdpowiedzUsuńMajeczko, życzę Ci wspaniałej zabawy sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego 2016 Roku :)
Krysiu, wzajemnie. Wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok
UsuńŚnieżne ciasto:) Ładnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńWygląda lekko jak chmurka :D
OdpowiedzUsuńI takie też jest,pyszne i lekkie
UsuńAleż pyszności!Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Też życze wszystkiego dobrego
Usuńwygląda tak puszyście i delikatnie :) musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak ;) jest pyszne
Usuńprzepraszam bardzo a gdzie w przepisie są składniki do masy śmietanowej? skąd można np. wiedzieć jaką dać śmietanę kremówkę czy zwykłą i w jakiej proporcji?
OdpowiedzUsuńprzepraszam bardzo a gdzie w przepisie są składniki do masy śmietanowej? skąd można np. wiedzieć jaką dać śmietanę kremówkę czy zwykłą i w jakiej proporcji?
OdpowiedzUsuńJuz poprawiłam, dopisałam składniki ;)
UsuńWitam a na jaki rozmiar brytfanki przepis jest?
OdpowiedzUsuńDuza blacha 23x34
Usuńa ile mniej więcej wsypać mąki na pierwszy rzut?
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne,polecam
OdpowiedzUsuńderjgphh613
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet