środa, 30 kwietnia 2014

ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM

Na drugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje podbiła pierś kurczaka w marynacie owocowo-winnej pani Sylwii Naumowicz i to do niej pojedzie kolejny zestaw Kamis.Poniżej moje wykonanie tego dania. 
Ale...mój mąż nie wyobraża sobie grila bez kawałka dobrej karkówki,a taką w piwie wprost uwielbia, więc Aga Milutka czekam również na Twoje dane na maila, dla Ciebie nagroda pocieszenia ode mnie, mam nadzieje ze się też przyda :)
majka190382@o2.pl


Ja podałam je na grillowanym bakłażanie. Naprawdę zasmakuje smakiem, uwielbiam zurawinę, w sezonie zbieramy ją rodzinnie i robię z niej przetwory nigdy jednak nie używałam do marynaty,dzięki temu pomysłowi napewno marynaty na grila bede wzbogacała żurawiną. Dodatek pomarańczy i jej soku też dał smaczka..Palce lizać!

Firma Kamis przygotowała 3 zestawy nagród:

Zasady są bardzo proste.
Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to  nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu na danie tematycznie związane z danym tygodniem. Wybiorę jeden przepis który zaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast.
1. Polub profil bloga na fb:
https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl
2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe)
https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts
3.Zaobserwuj mojego bloga w Google:
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz.
5.Jesli posiadasz konto google zaobserwuj, jesli masz fb a nie masz konta google tylko polub strone.
6. W podanym terminie zostaw w komentarzu zgloszenieniowym wpis z przepisem. Nie wymagam zdjęc, liczę na to że zaskoczy mnie już sam przepis.
7.Drugi etap trwa od dziś tj 30.04- 06.05.2014
8.Każdy uczestnik może zgłosić 2 propozycje w każdym z etapów

HASŁO DRUGIEGO TYGODNIA:

                    DANIA NA GRILA
 Uwielbiam grillować całą rodziną, chętnie spróbuję czegoś nowego z użyciem przypraw Kamis.Zaskoczcie mnie ciekawym doborem przypraw lub marynatą.Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem.
Powodzenia!
Wyniki podam 07.05 wtedy też bedzie podany kolejny temat.

wtorek, 29 kwietnia 2014

SZASZŁYKI DROBIOWE Z CUKINIĄ I BANANAMI

Grillowanie w pełni, nie może zabraknąć również szaszłyków, ja uwielbiam te z cukinią i bananami, przepyszne

Składniki:
500g piersi z kurczaka
2 małe cukinie
1 papryka
3 banany
sól morska ziołowa Kamis młynek
sól morska, pieprz mielony Kamis
patyczki do szaszłyków

Wykonanie:
Pierś kurczaka kroimy w kostkę, lub paseczki jak kto woli.Posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy na min. godzine do lodówki.W kostkę kroimy paprykę, cukinię w plastry, banany w większe kawałki. Na namoczony ( żeby się nie przypalił) patyczek nadziewamy na przemian mięso, paprykę, cukinię i banana. Obficie oprószamy solą morską ziołową. Grilujemy do czasu ścięcia się mięsa drobiowego.


WIOSENNE TOSTY

Tosty bardzo lubią moje dzieciaki, często robię je też i pakuję im do szkoły na drugie śniadanie. Skoro mamy wiosnę i czas nowalijek warto przemycić je także do tostów. Takie tosty można również pogrilować
 

Składniki:
op.chleba tostowego
op.przyprawy do tostów i zapiekanek Podravka
2 cebule czerwone
2 pomidory
tyle ile tostów tyle plastrów żółtego sera
tyle ile tostów tyle plastrów ulubionej wędliny
pęczek rzodkiewek
1 długi ogórek wąż
masło

Wykonanie:
Jedną kromkę chleba tostowego smarujemy masłem, posypujemy przyprawą Podravki,układamy plaster wędliny, zółtego sera, plastry pomidory,cebuli, ogórka,rzodkiewek. Drugą kromkę posypujemy przyprawą, przykrywamy tosta, zapiekamy albo grilujemy.





Bardzo fajne zestawienie przypraw do tostów (czosnek,sól, majeranek,cebula,cukier, koperek ,natka pietruszki, pieprz czarny,tymianek, bazylia chili ) sprawia że tosty zyskują nowego smaku i nie smakują zawsze tak samo. 
Zapraszam na stronę Podravki na fb:

https://www.facebook.com/pages/Dzie%C5%84-z-Podravk%C4%85/201298713243423?fref=ts














poniedziałek, 28 kwietnia 2014

SAŁATKA Z ZIARNAMI I ORZESZKAMI PINII

Jak grillowanie to też czas na pyszne chrupkie sałatki i surówki, ja dziś proponuję taką ze świeżymi warzywami, fetą, pestkami słonecznika, dyni,orzeszkami pinia. Przepyszna! Świetnie smakuje tez do czosnkowej bagietki jako samodzielne danie

Składniki:
opakowanie mieszanki sałat z rukolą
15 kostek sera feta
op. chrupiącej sałatki Bakalland- prażony mix:słonecznik,dynia,pinia
15 pomidorków koktajlowych
pęczek rzodkiewki
garść kiełków lucerny
sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
pieprz czarny sól morska ziołowa Kamis

Wykonanie:
Do salaterki przekładamy sałaty, rzodkiewki pokrojone  w plasterki, połówki pomidorków koktajlowych, kiełki lucerny, dodajemy kostki fety i mieszankę Bakalland. Wszystko polewamy sosem, delikatnie mieszamy.


Mieszanka Chrupiąca sałatka okazała się strzałem w 10! Świetne zestawienie dzięki któremu sałatka baaardzo zyskuje. Jak dla mnie połaczenie bomba. 
Zapraszam na funpage Bakalland na fb:
https://www.facebook.com/BakallandSA?fref=ts

TROSZKĘ INNY RABARBAREK

Jak pojawia się sezon na rabarbar to musi być też on- kompocik rabarbarowy. To wspomnienie dzieciństwa pewnie każdego z Nas :) Ja czasem zmieniam jego smak, ale też jet pysznie...

Składniki:
3 jabłka
2litry wody
pęczek rabarbaru(ok.10 łodyzek)
pół cytryny
3 gałązki mięty
cukier cytrynowy-do smaku,ja sypię 4 łyżki

Wykonanie:
Rabarbar kroimy, jabłka obieramy,kroimy w cwiartki, wrzucamy do garnka zwodą. Zagotowujemy. Dosypujemy cukier, mieszamy, wrzucamy listki miety, dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok.5 minut, Przelewamy do dzbanka, chłodzimy.


niedziela, 27 kwietnia 2014

GRILOWANA PIERŚ KURCZAKA W MARYNACIE JOGURTOWEJ CYTRYNOWO TYMIANKOWEJ

Zaczął się sezon na grilla, a co za tym idzie zaczniemy wrzucać na ruszt najróżniejsze smakołyki..nie tylko kiełbaski ale też mięsa które wymagaja marynat, dzis proponuję świeżą aromatyczną marynatę do drobiu

Składniki: 
70 dag piersi z kurczaka
soł morska, pieprz mielony Kamis
marynata:
duzy kubek jogurtu greckiego
ok.10 gałązek tymianku
sok z połowy cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
sól morska ziołowa Kamis ok. 2 łyżeczek
pieprz mielony Kamis ok. 2 łyżeczek

Wykonanie:
Pierś kurczaka przecinamy wzdłuż na pół na kotlety. Do miseczki wlewamy jogurt, kruszymy tymianek, dodajemy sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny, dodajemy tez sól ziołową i pieprz. Każdą porcję piersi posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do marynaty. Musi pobyć w niej ok. 2godzin- ja wkładam na całą noc do lodówki. Grilujemy z obu stron do momentu ścięcia mięsa i lekkiego zarumienienia.




piątek, 25 kwietnia 2014

FRITATA NA ZIELONO

Za oknem pięknie, zaczyna się zielenić, coraz mocniej słonko grzeje, z wielka radością zielony kolor zapraszam też do mojej kuchni. Dziś na sniadanie podałam fritatę na zielono, smacznego!


Składniki:
4 jajka
1 łyżka mąki
sól,pieprz do smaku
1/2 cukinii
5 gałązek koperku
1 cebulka dymka ze szczypiorkiem

Wykonanie:

Jajka rozkłócamy z mąką,solą i pieprzem.Dodajemy posiekany szczypiorek z cebulką i koperkiem,mieszamy. Cukinię kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozgrzanym oleju.Wlewamy na to masę jajeczną.Zapiekamy do ścięcia na sztywno masy jajecznej,delikatnie przewracamy na drugą stronę,zapiekamy.

czwartek, 24 kwietnia 2014

MAŚLANKOWY JABŁECZNIK Z RABARBAEM

Kiedy rabarbar pojawi sie w ogrodzie chętnie wykorzystujemy go do ciast, dziś proponuję taki jabłecznik z rabarbarem na maślance, palce lizac!

Składniki:
1.5 szkl.maślanki
3 jajka
1,5 szkl cukru
cukier waniliowy
3,7 szkl maki
3/4 szkl oleju
4 łyżeczki proszku do pieczenia
kruszonka:
3/4 szkl mąki,
3/4 szkl cukru
1/2 kostki masła
dodatkowo;
1/2 kg jabłek
30 dag rabarbaru
cukier do obsypania rabarabaru-jaużyłam cukier cytrynowy


Wykonanie:
Cukier i jajka ubijamy.Dodajemy maślankę,oliwę,.Make mieszamy zproszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta,dodajemy tez cukier waniliowy.Miksujemy.Ciasto wylewamy na blache 24x35.Na wierzch układamy pokrojone jabłka na talarki,nie wciskamy owoców,a na nie pokrojony w kosteczkę rabarbar obficie obsypany cukrem cytrynowym.na wierzch posypujemy kruszonke.Pieczemy ok 40 minut w temp 170 st.Ciasto musi sie ładnie zazłocić.

środa, 23 kwietnia 2014

ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW

Lubicie wiosnę? ja lubię..i to bardzo, a szczególnie czas kiedy w sklepie pojawiają się szparagi..uwielbiam!

Składniki:
3l bulionu warzywnego
5 zimniaków
1 marchew
1 cebula
zielona część z pora
peczek szparagów,ok.10 sztuk
só,pieprz Kamis
2 ząbki czosnku
łyżeczka ziól prowansalskich Kamis


Wykonanie:
Ziemniaki kroimy w kosteczkę,cebule obieramy,odcinany zielona część pora_wszystko zalewamy woda,doprawiamy.Gotujemy ok.20 minut.Dodajemy pokrojone n amniejsze kawałeczki szparagi.Gotujemy jeszcze 15 minut.Gotową zupke belnderujemy,dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek,doprawiamy sola,pieprzem i ziołami prowansalskimi.

wtorek, 22 kwietnia 2014

KONKURS KULINARNY..ZASKOCZ MNIE DANIEM Z KAMISEM

Otrzymałam 10 zgłoszeń jako propozycje z włoskiej kuchni. Wszystkie przepisy świetne, wszystkie bardzo apetyczne,ale nagrodzić mogę tylko jedną osobę, jest nią Pani Monika Jankowska-Piotrowska za danie o nazwie: Sformatina Di Porri. 
Spotkałam się z tym daniem po raz pierwszy i bardzo chętnie go wypróbowałam. Wpis ze zdjęciem i przepisem poniżej. Kto mnie zna te wie,że lubię sprawiać niespodzianki, więc tak symbolicznie ode mnie nagrodę pocieszenia przyznaję Zabieganej Mamie, za Carpaccio z polędwicy wołowej podane z sałatą z mango i bagietkami z kozim serem. Zachwyciła mnie moc dodatków i przypraw. Musi być naprawdę pysznie!
Proszę Was o przesłanie danych teleadresowych na mojego maila:
majka190382@o2.pl
Nagrody wyślę po długim wekendzie majowym.
                                                  GRATULUJĘ!!!!

DANIE PANI MONIKI:
                        SFORMATINO DI PORRI

Przepyszne na ciepło ( bo nie wytrzymałam i próbowalam na gorąco) i wspaniałe na zimno na chlebek. Najciekawsze jest to ze nikt z domowników nie wyczuł ze dodatkiem bardzo szcegówlnym jest por! Jest on niewyczuwalny w tej potrawie i można snuć różne domysły smakowe zajadając te potrawę.
Szczerze polecam na wypróbowanie!

Firma Kamis przygotowała dla Was 3 zestawy nagród:


Zasady są bardzo proste.
Konkurs podzielony jest na 3 tygodnie, każdy tydzień to  nowe wyzwanie, które polega na podaniu przepisu na danie tematycznie związane z danym tygodniem. Wybiorę jeden przepis który zaintryguje mnie na tyle, że go wypróbuję , wykonam, podzielę się jego smakiem z innymi uczestnikami konkursu i obserwatorami bloga oraz go nagrodze wyżej pokazanym zestawem przypraw i szablonami do ciast.
1. Polub profil bloga na fb:
https://www.facebook.com/zmajeczkawkuchni?ref=hl
2.Polub profil sponsora:(obowiązkowe)
https://www.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem?ref=ts&fref=ts
3.Zaobserwuj mojego bloga w Google:
http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/
4.Przy zgłoszeniu wpisz jako kto obserwujesz.
5.Jesli posiadasz konto google zaobserwuj, jesli masz fb a nie masz konta google tylko polub strone.
6. W podanym terminie zostaw w komentarzu zgloszenieniowym wpis z przepisem. Nie wymagam zdjęc, liczę na to że zaskoczy mnie już sam przepis.
7.Pierwszy etap trwa od dziś tj 22.04- 29-04.2014
8.Każdy uczestnik może zgłosić 2 propozycje w każdym z etapów

HASŁO PIERWSZEGO TYGODNIA:

                     KUCHNIA WŁOSKA
Pizze, lasagne,spaghetti....to już znam.. Czekam na inspirację dla mnie z kuchni włoskiej, z użyciem przypraw Kamis- którą chętnie wypróbuję.Przepisy wklejajcie w komentarzu pod postem.
Powodzenia!
Wyniki podam 30.04 wtedy też bedzie podany kolejny temat.

piątek, 18 kwietnia 2014

PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWO-KOPERKOWYM

Na świątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo koperkowym.
                                                                                    fot. Wojciech Jurzyk
Składniki:
1 kg białej kiełbasy
3 cebule czerwone
0,5 l bulionu warzywnego
2 łyzki majeranku
5 liści laurowych
60 g miękkiego masła
5 ziaren ziela angielskiego
3 łyżki mąki
3 łyzki chrzanu
2 peczki koperku
200 ml smietany
głowka czosnku
Wykonanie:
sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku. Dodajemy bulion, a następnie chrzan,koperek,hatujemy smietanę i dolewamy do sosu,doprawiamy wg uznania solą i pieprzem.
Do garnka wrzucamy kiełbasę,zalewamy wodą,wrzucamy ziele angielskie,liście laurowe,całą cebule,majeranek.Gotujemy ok.15 minut na srednim ogniu.
Kiełbasę przekładamy do blaszki,obkładamy krążkami cebuli i ząbkami czosnku.Polewamy olejem.Zapiekamy z dwoch stron na rumiano.
Podajemy polane sosem.

czwartek, 17 kwietnia 2014

BABKA CYTRYNOWA

Niezwykle cytrynowa, przy jej pieczeniu cały dom nieziemsko pachnie..A ten smak..mmm..Lubisz cytryny? Babka idealna dla Ciebie..
Składniki:
120g miękkiego masła
kilka kropel ekstraktu waniliowego
skórka starta z 1 cytryny
200 g mąki
2 jajka
0,7 szkl.cukru
szczypta soli moskiej Kamis
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl joguru naturalnego
2 łyzki soku z cytryny(świezo wycisnięty)
lukier:woda i cukier puder
2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem,skórka cytrynową i ekstraktem z wanilii na puszysta masę.Stopniowo dodajemy jajka,cały czas
ucierając.Zmniejszamy obroty dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.Następnie dodahjemy jogurt,sok cytryny i olej, mikujsemy do połaczenia się składników.Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną,pobsypanej mąką formy o poj.2 litry ,pieczemyw 160 st.ok.50 minut.Z cukru pudru i wody robimy lukier,polewamy nim babkę,posypujemy pokrojoną skorką cytrynową.

ŻUREK CHRZANOWY

Żurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny..

Składniki:
na 4 osoby:
1kg białej kiełbasy surowej
20 dag wędzonego boczku
3l wody 
pęczek włoszczyzny
5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis
750 ml zakwasu na żurek
majeranek
3 ząbki czosnku
3 cebule
kilka łyżek oleju rzepakowego
śmietana do zabielenia-ok.2 łyżek
pół małego słoiczka chrzanu tartego(ok.70 g)
Wykonanie:
Warzywa zalewamy wodą.Wrzucamy białą kiełbase.Gotujemy ok.15 minut,zbieramy szumowiny.Zabieramy kiełbasę.Do wywaru wrzucamy przyprawy,rozgnieciony czosnek,wrzucamy  wędzony  boczek,dajemy zakwas,dajemy chrzan.Mieszamy dokładnie.Gotujemy ok.15 minut.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem-wg smaku.Zabielamy delikatnie smietaną.Jajka gotujemy na twardo,Kroimy w ćwiarteczki.Kiełbasę nacinamy w kilku miejscach,zapiekamy w piekarniku, polana olejem wtemp.180 st ok.15 minut.Razem na blasze zapiekamy cebule pokrojone w ćwiartki.Na talerze nalewamy zurek,w każdy talerz wkładamy cząstki jajek,kiełbaskę podpieczoną i zapieczoną
cebulkę.

środa, 16 kwietnia 2014

CIASTKA ULE WIELKANOCNE

Od firmy Tescoma w ramach świątecznego testowania otrzymałam foremki do wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek.

Składniki:
200 g orzechów włoskich
200 g cukru pudru
1 białko
foremki do ciastek uli Delicja Tescomy
pół puszki masy kajmakowej
wafle tortowe
Wykonanie:
Orzechy mielimy, dodajemy cukier puder, białko. Dokładnie mieszamy.Wstawiamy do lodówki na min. godzinę na schłodzenie.Schłodzoną masę wkładamy do foremek, ściskamy, dołaczonym dzióbkiem robimy wgłębienie, nadmiar masy zabieramy. Wgłębienie napełniamy kajmakiem, z wafli wycinamy kieliszkiem krążki , każdym krążkiem dociskamy kajmakowe nadzianie tym samym robiąc podstawę dla ciasteczek.

Foremki świetnie- zdały egzamin, napełniane masą po otwieraniu masa bardzo fajnie odchodzi,nie klei się, robienie tych ciasteczek to czysta przyjemność, dla Nas była to fajna rodzinna zabawa, już nie mówiąc o zjadaniu, bo są pyszniaste! Polecam każdemu, poniżej znajdziecie wzytkie potrzebne linki do zakupu tych foremek.
Zapraszam na zakupy:
http://www.tescomapolska.pl/
A bezposredni link do foremek:
http://www.tescomapolska.pl/pieczenie/wykrawacze-foremki/delicia/631648-foremki-na-ciasteczka-nadziewane-delicia-3-wzory-wielkanocne
Na funpagu firmy na fb wiele interesującyh nowinek, nowości, zapraszam do obserwowania:
https://www.facebook.com/tescomapolska?fref=ts




wtorek, 15 kwietnia 2014

TARTA A'LA MAZUREK

Jak Wielkanoc to musi być i mazurek..kajmakowy,słodki, u mnie w domu nie każdy za nim przepada, ale tradycji musi stać się zadość więc wymyśliłam tartę pół na pół  z kajmakiem, każdy znajdzie kawałek dla siebie. Zrobiłam ją a'la mazurek!

Składniki:
puszka masy makowej Bakalland
morele suszone Bakalland
żurawina suszona Bakalland
migdały Bakalland
piana z 3 jajek
pól puszki masy kajmakowej
spód:
25 dag mąki
15 dag masła
3 łyżki cukru
jajko
sól morska młynek Kamis
Wykonanie:
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki.
Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć  formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. 
Masę makową wymieszać z pianą,wyłożyć na ostudzony spód. Zapiekać ok 15 minut, po tym czasie wyjąć tartę, z odłożonego ciasta zrobić kwiatuszki wyłożyć na połówce ciasta, oraz przedzielić ciasto na połowę. Zapiekać ok 15 minut do zrumienienia ozdób z ciasta. Ostudzić, połowę boków obłożyc migdałami, połowę morelami. Na połowę wyłożyc kajmak, ozdobić.


niedziela, 13 kwietnia 2014

FILET DROBIOWY NA PARZE Z WARZYWAMI

Lubię potrawy gotowane na parze. Może ktoś powie,że niedobre bo mało doprawione...Nic  z tych rzeczy, mozna się do tego smaku przyzwyczaić tym bardziej ze dużo zdrowsze od smażenia czy potraw z tymi wszystkimi sosami...Dziś będzie drobiowo

Składniki:
60 dag piersi z kurczaka
zioła prowansalskie Kamis
pieprz biały mielony Kamis
sól morska Kamis
opakowanie mieszanki bukiet 9 warzyw Iglotex

Wykonanie:
Piersi kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy oprószamy ziołami prowansalskimi i białym pieprzem. Wykładamy do tacki naczynia do gotowania na parze. Na drugi poziom wykładamy warzywa które oprószamy solą i białym pieprzem. Ustawiamy parowar na 15 minut. Po tym czasie cieszymy sie aromatycznym obiadkiem. Podajemy z ziemniaczkami.



Super zestaw warzyw , w zasięgu ręki w jednej torebce wszystko co lubię  ja i moja rodzina! zapraszam na profil Iglotexu:

sobota, 12 kwietnia 2014

WIOSENNA SAŁATKA MAKARONOWA

Szybki sposób na coś do podjadania między posiłkami, wystarczy też na lekką kolację i sprawdzi się również dla gości...wielozadaniowa sałatka 

Składniki:
1 garść makaronu Malma świderki Fussilli
pół puszki groszku 
pół puszki kukurydzy
1 duży ogórek wąż
pęczek rzodkiewki
pęczek szczypiorku
2 duże łyżki majonezu
sół morska 
pieprz mielony 
Wykonanie:
Makaorn gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy,przelewamy zimna wodą. Przekładamy do salaterki. Wkrajamy w kosteczkę ogórka, rzodkiewkę w półplasterki, drobno posiekany szczypiorek. Dokładamy groszek,kukurydzę, majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.

piątek, 11 kwietnia 2014

TARTA ZE SZPINAKIEM

Przy obiadku, jesli mamy chęć na coś bezmięsnego i zdrowego polecam szybką do przygotowania tartę ze szpinakiem. Nawet dzieci ją bardzo lubią!

Składniki:
25 dag mąki 15 dag masła jajko sól 20 dag szpinaku 4 jajka pól szklanki śmietany 18% 3 ząbki czosnku sól morska Kamis
pieprz mielony Kamis

Wykonanie:
Masło posiekać z mąką, dodać, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min dolodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 20 min w 180 st. Wystudzić.
Szpiank wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przeciśnięty pzez praskę czosnek,doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy az do wyparowania płynu. Jajka rozkłócamy dodajemy do nich śmietanę, mieszamy doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy uduszony szpinak, dobrze mieszamy, wylewamy na spód do tarty, pieczemy ok 35 minut.

czwartek, 10 kwietnia 2014

PASTA WIOSENNA

Zbliża się czas nowalijek, przenieśmy je więc również na kanapki,odrobina chrupkości nie zaszkodzi..

Składniki:
kostka twarogu półtłustego pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 łyżki smietany sól morska Kamis
pieprz młotkowany z kolendrą Kamis

Wykonanie:

Do miseczki przełożyć twaróg, dodać pokrojoną w półplasterki rzodkiewkę, posiekany szczypiorek. smietanę, doprawić solą i pieprzem.



środa, 9 kwietnia 2014

PASTA Z MAKRELĄ

Uwielbiam różnego rodzaju pasty i smarowidła na chleb, te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te które można kupić gotowe w sklepie

Składniki:
5 jajek
1 makrela
1 cebula czerwona
sól morska Kamis
pieprz mielony Kamis

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy , ścieramy na tarce lub przeciskamy przez sitko do jajek, makrelę obieramy z ości, rozdrabniamy, dodajemy do jajek, czerwoną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do masy,do której dokładamy 2 łyżki majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem.

wtorek, 8 kwietnia 2014

CIASTECZKA ORZESZKI

Mało kto nie lubi tego przysmaku, na przygotowanie trzeba poświęcic troszkę czasu..ale smak wynagradza. Zapraszam na orzeszki z przepisu mojej bratowej :)

Składniki:
1 kg mąki
2 kostki margaryny
2 szklanki smietany 18%
2 płakie łyżeczki sody
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 op.cukru waniliowego
masa:
1/4 szkl.wody
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
1/2 paczki mleka w proszku

Wykonanie:
Z podanych składników  zagnieśc ciasto. Formować małe kuleczki wkładać do maszynki do produkcji orzeszków( foremek) zapiekać na rumiano.Studzić
W garnuszku rozpuścić margarynę, dać wodę, cukier kakao, wymieszać ostudzic. Do ostudzonej dodac mleko w proszku,dobrze wymieszać. Łyżeczką nakładać porcje masy na połowę ciasteczek,vprzykryć drugim. Odstawić do stężenia masy



poniedziałek, 7 kwietnia 2014

MIĘSO ZE SŁOIKA

Domowe najlepsze..w myśl tej zasady często robię domowe mięska, wędlinki czy mięsa do słoiczka wkładam,żeby miec prawdziwy smak domowych wyrobów

Składniki:
2 kg łopatki
1 kg boczku
3 łyzki soli Kamis
1,5 łyżki pieprzu Kamis
1 czubata łyżka majeranku Kamis
po 2 ziarenka ziela angielskiego na słoiczek
po 1 listku laurowym na słoiczek
po 2 łyżki wody przegotowanej na słoiczek

Wykonanie:
Mięso kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem,majerankiem.Odstawiamy na noc do lodówki.Zlewamy po nocy wytworzony płyn. Mięso ciasno układamy w słoiki 0,5 l . Do każdego słoika wkładamy ziele angielskie i listki laurowe.Uciskamy, na wierzch wlewamy wodę. Wstawiamy do dużego garnka z gorącą wodą, gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godzin. Odstawiamy do ostygnięcia.

niedziela, 6 kwietnia 2014

LIEBSTER BLOG AWARD

              LIEBSTER BLOG AWARD
Od kilku blogerek dostałam te nominację. Zmobiliozwałam się wiec i powstał ten post.
CYTUJE ZASADY
 "Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za „dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie  obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował. "
Mnie nominowały:
*Kasia-http://katerina2804.blogspot.com/
*Ewa-http://ewa-wkuchni.blogspot.com/
*Ula-http://kulinariauli.blogspot.com/
*Ale smaki- http://alesmaki.com.pl/

Każdej z Was która mnie nominowała odpisałam pod Waszymi postami. 
Moje pytania do nominowanych blogów:
1.ulubione ciasto
2.ryby czy owoce morza?
3.z kim najchętniej gotujesz?
4.więcej na słodko czy wytrawnie?
5.wino czy piwo?
6.udko czy skrzydełko?
7.ulubiona masa do tortu
8.jaki masz kulinany autorytet?
9.pierogi na słodko czy wytrawnie?
10.wieprzowina czy wołowina?
11.lubisz kuchnię chińską?

Nominuję:
1.http://www.magicznezyciemarty.pl/
2.http://czarrnaodkuchni.cba.pl/index.html
3.http://evita0007.blogspot.com/
4.http://rozowakuchnia.blox.pl/html
5.http://takietampichcenie.blogspot.com/
6.http://koperekwkuchni.blogspot.com/
7.http://mojasmacznakuchnia.bloog.pl/
8.http://malpandom.blogspot.com/
9.http://slodkababeczkaks.blogspot.com/
10.http://sylkahaha.blox.pl/html
11.http://danusia-piecyk.blogspot.com/

SZASZŁYKI Z KURCZAKA Z SOSEM JOGURTOWYM

Połączenie dla mnie i mojej rodziny idealne. Wyborne połączenie delikatności drobiu z sosem ..mniam..palce lizać!



Składniki:
70 dag filetu zpiersi kurczaka
500 ml jogurtu greckiego
2 cebule
1 ogórek zielony wąż
4 zabki czosnku
szczypta chili
peczek koperku
pieprz Kamis
sól Kamis

Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę większą.Doprawiamy solą i pieprzem.Marynata:cebule i 2 ząbki czosnku siekamy,łaczymy zpołową jogurtu oraz chili.Tą marynatą zalewamy kurczaka,dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godz do lodówki.Po tym czasei kurczaka osączamy z marynaty,nabijamy na patyczki szaszłykowe,pieczemy ok.20 minut wpiekarniku o tem.170 st.
Sos:ogórka ścieramy na tarce,koperek i pozostały czosnek siekamy,łączymy wszystko z reszta jogurtu.Doprawiamy solą i pieprzem.
Szaszłyczki podajemy z ćwiarteczkami upieczonych ziemniaków.Szaszłyczki maczamy w sosie jogurtowym

sobota, 5 kwietnia 2014

PAŁKI KURCZAKA CUD MIÓD

Jak już wspominałam nieraz pałki z kurczaka to ulubiony element drobiowy na Naszym stole,dlatego staram się urozmaicać jego podanie. Napewno zasmakuje Wam ta propozycja na niezwykle orzeżwiający lekki smak

Składniki:
10 pałek z kurczaka
2 cytryny
kilka gałazek rozmarynu
3 łyżki miodu
pól szklanki sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego
sól,pieprz Kamis
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Pałki nacieramy solą i pieprzem,ziołami prowansalskimi. Sos sojowy mieszamy z miodem, sokiem z jednej cytryny,olejem tak przygotowana marynatą smarujemy pałki, odstawiamy na min. 2 godz do lodówki. Po tym czaie wykładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy kawałkami drugiej cytryny i rozmarynem. Zapiekamy pod przykryciem ok 30 minut, po tym czaie odkywamy i zapiekamy znów 30 minut. Podajemy obłożone świeża cytryną i rozmarynowymi gałązkami.


piątek, 4 kwietnia 2014

KEKS NAJEŻONY BAKALIAMI

Bardziej bakaliowego ciasta niż keks sobie nie wyobrażam, uwielbiamy całą rodziną tą różnorodnośc bakalii i ten smak...Pyszny poprostu..na każde święta! 


Składniki:
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
po 10 dag: rodzynek,suszonej żurawiny, suszonych moreli,suszonych sliwek, skórki pomarańczowej kandyzowanej- Bakalland

Wykonanie:
Cukier puder, cukier waniliowy ucieramy na gładko z margaryną na gładko, dodajemy po 1 żółtku,  nastepnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek. Rodzynki i morele sparzamy, następnie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta ze skórką pomarańczową. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, pieczemy 40 min w 180 st. Gotowe wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem jak kto woli.

czwartek, 3 kwietnia 2014

BABKA DROŻDŻOWA

Klasyczna,niezwykle delikatna babeczka drożdżowa, idealna do szklanki mleka lub na świąteczny stół dla miłosników drożdżówek




Składniki:
25 dag mąki
3/4 szklanki mleka
1/4 kostki drożdży
5 żółtek z jaj Farmio
10 dag cukru pudru
1/3 kostki margaryny
szczypta soli
garść rodzynek Bakalland
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Bakalland

Wykonanie:
Drożdże rozkuszamy, dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz odrobine ciepłego mleka, dobrze mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce aby zaczyn podrósł. W tym czasie rozpuszczamy i studzimy margarynę. Zółtka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę, zaczyn, ostudzona margarynę i stopniowo dolewamy mleko, cały czas miksując. Ciasto będzie konsystencji gęstej smietany. Dodajemy rodzynki i skórke pomarańczową .Mieszamy. Odstawiamy przykryte na godzinę żeby ciasto podrosło, po tym czasie przekładamy do formy wysmarowanej masłem, obsypanej bułka tartą, odstawiamy jeszcze na 15 minut, po czym pieczemy 35 min w 160 st. Gotową posypujemy cukrem pudrem.






ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE

Warto poświęcić troszkę czasu i nastawić zakwas a potem cieszyć się wybornym smakiem prawdziwego żurku w święta! Wyborny- obowiązkowy na moim wielkanocnym pełnym tradycji stole Wielkanocnym


Składniki:
zakwas:1 szklanka mąki żytniej,
1 l przegotowanej ciepłej wody,
1 zabek
czosnku
4 ziarna ziela angielskiego Kamis
3 liscie laurowe Kamis 
9 ziaren pieprzu Kamis
piętka chleba pieczonego na zakwasie
żurek:
3l wody
pęczek włoszczyzny
30 dag wędzonego boczku
5 liści laurowych
po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis
750 ml zakwasu 
majeranek
3 ząbki czosnku
1 cebula
śmietana
każdej osobie po 1 chlebku do żurku
Wykonanie:
*zakwas: Do dużego słoja wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgnieciony czosnek, dodajemy mąkę.Zalewamy ciepła wodą.Dodajemy piętkę chleba, jesli takiego nie
mamy można pominąć ale kiszenie potrwa ze 2 dni dłużej.Słoik
nakrywamy bawełniana scierką ,obwiązujemy .Codziennie o tej samej porze
dnia mieszamy drewniana łyżką.Gotowy po ok 4 dniach. Przecedzamy go i
trzymamy w szklanej butelce lub słoiku w lodówce.
*zurek:Warzywa(oprócz czosnku) i boczek zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy
sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym
ogniu.Wyjmujemy po tym czasie boczek i warzywa.Do zupy wlewamy
zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy
śmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut w
piekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem i białą kiełbaską
pieczoną.