Składniki:
zakwas:1 szklanka mąki żytniej,
1 l przegotowanej ciepłej wody,
1 zabek
czosnku
4 ziarna ziela angielskiego Kamis
3 liscie laurowe Kamis
9 ziaren pieprzu Kamis
piętka chleba pieczonego na zakwasie
żurek:
3l wody pęczek włoszczyzny 30 dag wędzonego boczku 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu majeranek 3 ząbki czosnku 1 cebula śmietana każdej osobie po 1 chlebku do żurku
Wykonanie:
*zakwas: Do dużego słoja wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgnieciony czosnek, dodajemy mąkę.Zalewamy ciepła wodą.Dodajemy piętkę chleba, jesli takiego niemamy można pominąć ale kiszenie potrwa ze 2 dni dłużej.Słoik nakrywamy bawełniana scierką ,obwiązujemy .Codziennie o tej samej porze dnia mieszamy drewniana łyżką.Gotowy po ok 4 dniach. Przecedzamy go i trzymamy w szklanej butelce lub słoiku w lodówce.
*zurek:Warzywa(oprócz czosnku) i boczek zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy
sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym ogniu.Wyjmujemy po tym czasie boczek i warzywa.Do zupy wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy śmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut w piekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem i białą kiełbaską pieczoną.
Też taki robię na Wielkanoc , a najbardziej przypadł mi chlebek do żurku
OdpowiedzUsuńpyszny żurek i najlepiej zawsze smakuje na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńsuper sprawa z tym chlebkiem
OdpowiedzUsuń